Belgický premiér označil útoky v Bruselu za projev zbabělosti

22. březen 2016

Při teroristických útocích v Bruselu zahynuly desítky lidí. Uvedl to belgický premiér Charles Michel. Zraněných je podle médií více než 100, někteří jsou v kritickém stavu.

Více než 10 lidí zemřelo při dvou explozích na bruselském letišti Zaventem. Další zahynuli při výbuchu ve vlaku metra ve stanici Maelbeek. V její blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie. S odvoláním na belgickou stanici VRT to uvádí agentura Reuters. Belgické úřady potvrdily, že na letišti zabíjel sebevražedný atentátník.

Exploze otřásly odletovou halou letiště dnes ráno. Podle agentury Belga byly předtím slyšet výkřiky v arabštině a výstřely. Asi hodinu poté nastal výbuch ve vagonu metra.

BBC: Očití svědkové mluví o hrůze a chaosu

Britský server BBC News přinesl první reakce očitých svědků. Tom, který pracuje na letišti jako brigádník, začal dnešní pracovní den v 8 ráno. „Šli jsme ke stolům u naší vstupní brány a náhle se zleva vyvalil hustý oblak kouře. Nejdřív jsem si myslel, že spadl billboard nebo něco takového. Kolega stál jako ochromený a mně to vše došlo a vykřikl jsem: „Utíkej!“ Běželi jsme rychle pryč a v tu chvíli zaduněla druhá exploze, daleko silnější,“ říká očitý svědek z letiště.

Čtěte také

„Myslel jsem, že mě to zasáhlo. Pak najednou kolem mě stáli zaměstnanci letiště a řekli, ať jdu k nim dovnitř. Tam jsme se zamkli. Viděl jsem odtamtud vojáka, jak táhne pryč tělo. Doufám, že ten člověk byl jen zraněný a ne mrtvý. Je toho na mě v tuhle chvíli moc,“ řekl mladík.

Teroristické útoky v Bruselu

Bankovní úředník Owen Li, který pracuje v Bruselu, stál u odletů, když bomba explodovala. „Snídal jsem a náhle se na mě řítil dav vyděšených lidí. Nikdo nevěděl, co dělat, všichni si mysleli, že je to jen cvičení. Pár lidí dokonce zůstalo sedět v restauraci a jen pomalu jim docházelo, co se děje. Zaměstnanci se pak snažili zjistit, jak nás dostat z letiště,“ řekl Owen.

Graham Hall zůstal uvězněný na letištní ploše v letadle, které právě přiletělo z České republiky. „Řekli nám, že budeme muset čekat na palubě nejméně 30 minut. Lidé byli klidní, ale bylo evidentní, že někdo to snáší lépe a někdo hůře,“ řekl BBC svědek.

Čtěte také

Zach Mouzoun, který přiletěl ze Ženevy 10 minut před první explozí, řekl francouzské televizi BFM, že po druhé explozi se propadly stropy a prasklo vodovodní potrubí. „Krev se na zemi mísila s vodou. Všude bylo hodně krve, zraněných lidí, batohy se válely po zemi. Museli jsme si razit cestu troskami. Bylo to jako za války,“ řekl.

Londýňan Darren Hayes, který momentálně bydlí na Rue Phillipe LeBon poblíž stanice Maelbeek, byl zrovna na návštěvě přítelkyně, která v Bruselu pracuje. „Šel jsem právě kolem stanice, když to bouchlo. Lidé vybíhali celí od krve a prachu. Byl to strašný chaos. Hodně jich bylo zraněno. Řekli mi, ať někam zapadnu a nevycházím ven. V jednu chvíli někdo hodně křičel a pak jsem viděl lidi, jak přenášejí zraněné směrem ke mně. Teď už jsem zpět v bytě a celá oblast je policií odříznuta,“ řekl telefonicky BBC.

Úřady veškerou hromadnou dopravu v Bruselu zastavily. Autor článku podotýká, že podobně tomu bylo i v roce 2005, po útocích na městskou hromadnou dopravu v Londýně. Belgické krizové středisko dnes vyzvalo občany, aby zůstali tam, kde jsou.

Čtěte také

Média, včetně agentury Reuters uvádějí, že belgická policie před čtyřmi dny zatkla v Bruselu Salaha Abdeslama, podezřelého z podílu na pařížských útocích. Policie byla od té doby v pohotovosti kvůli případné odvetné akci radikálů.

Útok na EU a její svobody

Teroristické útoky v Bruselu

„Stalo se, čeho jsme se obávali,“ řekl belgický premiér Charles Michel. Útoky v Bruselu označil za projev zbabělosti. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere označil bruselské atentáty za útok na celou Evropskou unii a její svobody. Podobně se vyjádřili i někteří jiní evropští politici.

Dnešní výbuchy v Bruselu vyvolaly obavy v řadě evropských zemí. Mnoho z nich zpřísnilo bezpečnostní opatření. Francie se rozhodla nasadit dalších 1600 policistů. Podle ministerstva vnitra posílí ostrahu hranic a veřejné dopravy.

Čtěte také

Bezpečnostní opatření na letištích zpřísňují také země na severu Evropy: Dánsko, Švédsko a Finsko. Více policistů posílají na svá letiště také Británie, Nizozemsko a Německo. Řada států, včetně České republiky, doporučuje svým občanům odložit cesty do Bruselu, než se bezpečnostní situace v Belgii stabilizuje.

Ruský server Vesti mezitím oznámil, že k bruselským útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Podle agentury TASS zároveň pohrozila dalšími útoky v Evropě.

autoři: gzb , rma , hbe
Spustit audio