Bedřichov v Jizerských horách se připravuje na slavnou ‚padesátku‘

8. leden 2013

Do Jizerských hor navážejí nákladní auta sníh. Teplé a deštivé počasí bílou pokrývku v horách rozpustilo, a tak si musejí organizátoři Jizerské padesátky pomáhat technickým sněhem z mrazírny. Přípravy tratě finišují, do bílé stopy má o víkendu dorazit téměř 7 tisíc lyžařů.

Nákladní auta svážejí na stadion v Bedřichově sníh z mrazírny. Bez technického sněhu by se letošní Jizerská padesátka neobešla. Skútry rozvážejí sníh po trati a rolby upravují okolní terén. Všechno má na povel Martin Koucký.

„Přípravy jsou v plném proudu, finišujeme, stavíme stany, zázemí, na trať rozvážíme sníh. Ten pak na trase nahazujeme do stop lopatami. Pomáhají nám hodně dobrovolníci, za to jim moc děkujeme,“ říká Martin Koucký.

V Bedřichově začalo po dlouhé době opět sněžit, meteorologické vyhlídky jsou příznivé, takže konání závodu už by nemělo co bránit. „Má to být dobré, sníh rozhodně vydrží, závod se určitě pojede.“

Pořatadelům pomáhají i náhodní dobrovolníci. „Dali jsme na webové stránky výzvu, kdo nám chce pomoct, tak stačí, když projede trasu na běžkách. Dali jsme na kritická místa lopaty a tam mohli lidi nahazovat sníh,“ pokračuje Martin Koucký.

„No není to zrovna moc dobře upravené, ještě že zbývají do startu nějaké dny, aby se to stihlo upravit,“ říká jeden z lyžařů.

Rolba na stadionu v Bedřichově

V Liberci se chystají na Světový pohár

O víkendu se pojede také lyžařský sprint v areálu ve Vesci. I tam vrcholí přípravy tratí, jak říká organizátor Oto Linhart. „Hromady sněhu už se rozhrabávají na trať, přípravy vrcholí, vidíte rolby a těžkou techniku, trať se finalizme. Musíme být samozřejmě velmi opatrní, aby se nám do sněhu nedostaly nějaké příměsi. Počasí nám přeje, takže věříme, že počasí vydrží a ty závody se odjedou tak, jak mají.“

Do Bedřichová má dorazit skoro sedm tisíc závodníků z 29 zemí světa, ve Vesci pak na start nastoupí zhruba sedm set běžkařů.

autoři: sas , jam
Spustit audio