BáSnění Simony Rackové

7. únor 2022

„Poezie pro mě není nic pro sváteční chvilky. Poezie je něco, co s člověkem je už napořád,“ věří básnířka, redaktorka, editorka a literární kritička, která nám tento týden představuje své oblíbené básně.

Pátý díl BáSnění Simony Rackové (Sharon Oldsová: Jediná dívka na dýchánku pro chlapce) nemůžeme z autorskoprávních důvodů umístit na web.

Je hezký i důležitý mít básně nejen v knihovně, ale i v hlavě.

Simona Racková (*1976) – básnířka, redaktorka, editorka a literární kritička, vedoucí recenzní rubriky literárního časopisu Tvar. Recenze a kritiky publikuje pod jménem Simona Martínková Racková. Vystudovala český jazyk a literaturu na Filozofické fakultě UK. Byla editorkou ročenky Sto nejlepších českých básní 2012 a dvoudílné Antologie české poezie (2007 a 2009). Publikovala básnické sbírky Přítelkyně (2007), Město, které není (2009, bibliofilie s linoryty Pavla Piekara), Tance (2015) a Zatímco hlídací psi spí (2017). Za básně ze sbírky Tance získala v roce 2016 Drážďanskou cenu lyriky. Její básně byly dosud přeloženy do sedmi jazyků. Je matkou dvojčat.

Psaní poezie je dost osamělá činnost, ale člověk se cítí být součástí společenství, nějakého srozumění a ví, že autoři jsou i souputníci. Můžeme se navzájem obohacovat a takhle si na dálku pomáhat.

S autorkou připravila Petra Hynčíková.
Natočeno v roce 2018.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Simona Racková: Kdybych byla Sylvia Plathová (ze sbírky Tance, Praha-Podlesí: Dauphin, 2015)
  • Simona Racková: Stále si myslím, že jsi narozena v zimě (ze sbírky Tance, Praha-Podlesí: Dauphin, 2015)
  • Jakub Řehák: V Libni se narodilo světlo (ze sbírky Past na Brigitu, Praha: Fra, 2012)
  • Jitka N. Srbová: Tajemství (ze sbírky Světlo vprostřed těla, Praha-Podlesí: Dauphin, 2013)

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.