Basketbalový Nymburk se do Prahy stěhovat nehodlá. Bude tam ale muset hrát čím dál více zápasů

27. září 2018 07:44

Jiří Podpěra šéfuje jedné z největších zbrojařských firem v zemi a třetím měsícem také nejúspěšnějšímu mužskému basketbalovému klubu v Česku. Nymburk chce pod svým vedením udržet v dominantním postavení a také ve Středočeském kraji, kam patří. Přesto budou nymburští basketbalisté muset odehrát už letos několik utkání v Praze.

„Basketbal Nymburk patří a historicky bude do Nymburka patřit, v žádném případě nezamýšlím stěhovat klub do Prahy,“ ubezpečuje fanoušky středočeského klubu jeho většinový majitel Jiří Podpěra. 

V červnu se spojil s jedním z šéfů a spolumajitelů Sport Investu Viktorem Kolářem a společně odkoupili basketbalový Nymburk od předsedy České basketbalové federace a České unie sportu Miroslava Jansty. Proč ale tedy letos Nymburk nastoupí ke třem duelům Ligy mistrů v hale na pražské Královce?

„Vedení Champions League nařídilo, že tři divácky nejatraktivnější zápasy musíme odehrát v hale s větší kapacitou. S Bamberkem, Jeruzalémem a AEK Aténami budeme hrát v Praze na Královce,“ vysvětluje Jiří Podpěra, že nedostal od Mezinárodní federace FIBA pořádající Ligu mistrů na vybranou.

„Nymburk měl s vedením Champions League výjimku na to, že i přes nedostatečnou kapacitu haly může Ligu mistrů hrát. Výjimka ale končí s koncem sezony.“

Žádnou další výjimku pro Sportovní centrum se pravděpodobně vedení klubu nepodaří pro Nymburk vyjednat, a tak od příští sezony budou jeho hráči muset hrát všechny zápasy evropských pohárů mimo domovskou halu.

„Budeme to řešit s majitelem nymburské haly, což je Česká unie sportu, protože by muselo dojít k podstatné rekonstrukci areálu a haly, což je vždycky na delší časové období, takže po skončení této sezony budeme muset Champions League bohužel odehrát v Praze,“ dodává Jiří Podpěra, který dodnes sám basketbal občas hraje.

I proto cítí ke svému klubu závazek. Nymburk je totiž patnáctinásobný šampion v právě startující Národní basketbalové lize, kterou bude i nadále hrát ve Sportovním centru před nymburskými fanoušky.

autor: Jakub Kanta
Spustit audio