Bartoš: Babišova slova o migrantech jsou zjevná lež. V politice by se neměl používat nástroj strachu

Vláda Andreje Babiše odolala i třetímu pokusu části opozice o vyslovení nedůvěry. Samotnému hlasování předcházela čtrnáctihodinová diskuse. Stálo to opozičním stranám za to? Neměli poslanci raději věnovat svůj čas a energii projednávání stovek bodů, které mají na programu aktuální schůze? A jak se staví koalice Pirátů a Starostů ke zvyšování důchodů a růstu daní? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Já se ještě vrátím k tomu čtvrtečnímu jednání Sněmovny o nedůvěře vládě. Na opozici a konkrétně na Piráty zaútočil Andrej Babiš (hnutí ANO). Vy jste před chvílí říkal, že na to budete reagovat. Co konkrétně budete od premiéra chtít? Veřejnou omluvu?

Tak panu premiérovi klesají preference a teče mu do bot. Jeho rétorika je na úrovni toho, co říká SPD ve svých příspěvcích na sociálních sítích.

Čtěte také

Pokud to takto hodnotíte, proč na to budete reagovat?

Myslím si, že v politice by se neměl používat nástroj strachu, když pan premiér Babiš na plénu řekne, že Piráti chtějí někomu do bytu cpát migranty, což je zjevná lež, nikdy to nebylo v žádném programu a na internetu je to meme. Za některé tyto obrázky, které vypadají legračně, potom lidé vyhrožují mně a Olze Richterové, že nás zastřelí. Já si myslím, že by tohle premiér republiky neměl říkat.

Co po něm tedy budete chtít?

Budu chtít, aby tohle prezentoval na tom svém účtu, aby se za to omluvil, že to není pravda a že si to vymyslel. Připravil jsem dopis, který mu dnes budu posílat, budu na tom trvat a uvidíme, jak se zachová, protože lež je berlička slabých. 

Obrátíte se na soud?

Myslím, že mu ty sítě spravuje nějaký tým, takže je to spíš marketingový konstrukt. Nevěřím tomu, že to píše premiér sám. Co mi ale přišlo taky zásadní je to, že premiér tam ve čtvrtek mluvil o tom, jak opozice v pandemii nic nedělala a jak jsme jásali, že je léto. Dnes je 4. června a já jsme si našel tento den v loňském roce. To jsme měli mimořádnou schůzi, pokud se nepletu. Navrhli jsme 28 usnesení a 11 z nich, kde se hovořilo o přípravě na druhou vlnu, kde jsme řešili trasování, posílení chytré karantény, dostupnost testů, bylo schváleno. Pan premiér tam hovořil o zahrádkářském zákonu a že tady strašíme.

Premiér České republiky říká, že jsme to ve čtvrtek pojali jako volební agitku. Jestli něco byla volební agitka, tak to byla jeho úvodní řeč. Jestli to ukazuje, jak bude vedena kampaň premiérem České republiky, tak to bude kampaň plná lží, strašení lidí a nepravda a to si myslím, že by se nemělo dít. Nehledě na to, jak se pan premiér bojí toho, že tu svoji pozici neobhájí a já si myslím, že ji neobhájí. 

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související