Barbora Strýcová zahajuje přípravu na sezonu

6. prosinec 2019
Zprávy

Plzeňská tenistka Barbora Strýcová má za sebou životní sezonu a teď už se chystá na tu nadcházející. Ve 33 letech zvažovala konec kariéry, během dovolené ale znovu našla chuť do tenisu.

Plzeňská tenistka Barbora Strýcová má za sebou úspěšnou sezonu. Zahrála si semifinále Wimbledonu ve dvouhře, na stejném turnaji vyhrála čtyřhru a rok zakončila coby deblová světová jednička. Ve 33 letech zvažovala konec kariéry, během dovolené ale znovu našla chuť do tenisu a dnes zahajuje přípravu na novou sezonu, do které vstoupí na turnajích v Austrálii.

„Já jsem si chodila zaběhat, protože pohyb potřebuju a abych měla dobrou náladu, tak mi pomáhá se zpotit. Ob den jsem chodila na hodinu běhat. Nevím, jestli se mi po tenise stýská, ale už se těším na ten každodenní rituál, jak si ten tenis denně plánuju,“ popsala sportovkyně, která má za sebou nejlepší sezonu své dosavadní kariéry.

Začne v Austrálii

V roce 2018 se Strýcová loučila s reprezentací titulem ve Fed cupu, letos byl jejím životním turnajem Wimbledon, kde triumf ve čtyřhře doplnila semifinálovou účastní ve dvouhře. „Na tom turnaji ve Wimbledonu se toho událo tolik, že to byl pro mě jeden velký speciální moment, na který nikdy v životě nezapomenu a pro který jsem celý život dřela. Já jsem se na tom turnaji také stala světovou jedničkou poprvé. Takže co má největší váhu? Tak nějak všechno a hlavně to, že jsem si to sama sobě dokázala, že na to mám a že můžu pořád soupeřit i s těmi mladšími,“ řekla.

Finalistka letošního turnaje mistryň ve čtyřhře se ve svých 33 letech zvažovala, zda bude v kariéře pokračovat a kolik turnajů odehraje. „Normálně se v prosinci začnu připravovat na novou sezonu a začnu Austrálií. Nechci dělat do budoucna žádný velký plány. Takže odehraju sezonu a uvidím, jak se budu cítit,“ myslí si.

Wimbledon je sen

Se svými výkony se tenistka dostala také do elitní desítky v anketě sportovec roku. Je tedy reálné, že ji uvidíme obhajovat grandslamový titul v Londýně. „Samozřejmě to by bylo strašně moc hezký, jelikož Wimbledon je pro mě speciální místo a ráda na něj vzpomínám. V tom muzeu ve Wimbledonu jsem byla, už když mi byly dva roky. Kdybych tam mohla hrát, bylo by to strašně moc fajn, ale je to až za 6 měsíců a já nechci takhle dopředu předbíhat. Chci si nejdřív užít té sezony,“ prohlásila.

Strýcová by mohla příští rok také obhajovat bronzovou medaili ve čtyřhře na olympijských hrách v Tokiu. „Když budu hrát a budu mít nějaké výsledky, tak proč ne, bylo by to moc hezký, ale je to až začátkem srpna,“ uvedla světová deblová tenistka číslo jedna.

Ještě než se vydá na první turnaje do Austrálie, stihne kromě intenzivního tréninku majitelka dvou titulů na okruhu WTA v singlu a 27 v deblu oslavit vánoční svátky v západočeské metropoli. „Vánoce budou v Plzni s rodinou, až přiletí moje sestra a budeme všichni pohromadě.“

autoři: Vladislav Janouškovec , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio