Bára Basiková

14. březen 2010

Co spojuje kapely Precedens a Stromboli s muzikály jako Jesus Christ Superstar, Rusalka, Dáma s kaméliemi nebo Johanka z Arku? Přece nedělní host Radiožurnálu, zpěvačka Bára Basiková. A k výčtu jejích pracovních úspěchů možná už zanedlouho přibude další – cena Thálie, na niž byla nominována za výkon v muzikálu Johanka z Arku. I na její pocity před sobotním udělováním cen se zpěvačky ptal Václav Žmolík. V pondělí 15. března bude hostem herečka Eliška Balzerová.

Ač se muzikálovému divadlu věnuje už patnáct let, nominace na prestižní ocenění ji zatím míjela. „Jsem ráda, že si mé práce konečně někdo všiml, a dokonce můj výkon ocenil,“ směje se zpěvačka.

Na udělování cen Thálie se Bára Basiková těší tím spíš, že se bude odehrávat na poli Národního divadla. „Pro každého je tohle prostředí a atmosféra, kterou scéna Národního divadla vyzařuje, nesmírně slavnostní a vzácná. Tréma se u mě tedy určitě dostaví,“ očekává zpěvačka.

Samotná nominace na cenu Thálie pro Báru Basikovou znamená především ocenění její práce. „Je to pocta mé práci, to, že si někdo všimnul, že svou roli dělám dobře,“ upozorňuje Bára Basiková a zároveň dodává: „Jsem ráda, že jde o ocenění právě za Johanku. Protože ta patří mezi mými muzikálovými rolemi k těm nejoblíbenějším a také nejtěžším. Jde o roli, kterou si na jevišti mohu zcela odžít, od začátku až do konce.“

Johanka z Arku je podle zpěvaččina názoru osudovou postavou. „Jde o roli, při níž po tři hodiny neslezu z jeviště,“ přibližuje Bára Basiková. „Jsem do ní cele ponořená a v maximální koncentraci.“

V roli Johanky z Arku se Bára Basiková objevila poprvé před deseti lety. Jak se ona sama během té doby změnila? A jak se proměnil její přístup k roli Johanky z Arku? Změn si všímají nejen diváci, ale i recenzenti, připouští Bára Basiková – a zajímají-li vás podrobnosti, dozvíte se je v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Bárou Basikovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio