Banky i realitní makléři se chystají na regulaci hypotečního trhu. Bydlení bude méně dostupné

28. květen 2017
Zprávy z

Banky i realitní makléři se chystají na další regulaci hypotečního trhu. Rozpočtový výbor sněmovny totiž předal poslancům k dalšímu projednávání novelu zákona o České národní bance (ČNB). Podle ní by centrální banka mohla závazně určovat, kolik budou muset mít zájemci o hypotéku naspořeno nebo kolik budou moci maximálně splácet vzhledem ke svému příjmu.

Navíc už současné zpřísnění hypoték, které platí od dubna, zvedá ceny pronájmů. Nejvíce v Praze, kde podle údajů společnosti Realitymix vzrostly za první tři měsíce letošního roku nájmy o devět procent na průměrných 300 korun za metr. Podle realitních makléřů navíc není růst cen u konce. Bydlení se tak stává stále nedostupnější.

Kdo nestihl koupit nemovitost do dubna, musí mít podle nových pravidel našetřeno alespoň deset procent z její celkové ceny. Počítat ale musí i s rezervačním poplatkem realitní kanceláři. Ten může u bytu za tři miliony dosáhnout až tří set tisíc korun. Kupující navíc od loňska platí i čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti. To je u zmíněného bytu dalších 120 tisíc korun. Podle doporučení Centrální banky by navíc lidé neměli své hypotéky dofinancovávat třeba ze stavebního spoření.


To ale banky podle hypotečního specialisty Daniela Horňáka z poradenské společnosti Chytrý Honza obcházejí. „Obecně v současné doby banky jsou schopné nabídnout klientovi financování kupní ceny až do 100 procent. Doporučení ČNB banky, že není vhodné dofinancovávat kupní cenu z jiných úvěrů, například z nezajištěného úvěru ze stavebního spoření, banky pojaly tak, že pokud úvěr nebude poskytnut ve stejné finanční instituci, budou toto akceptovat a klient pak reálně může dostat úvěr až do 100 ceny, řekl Horňák.

Zpřísnění nepřijde, tvrdí ČNB

Podle Horňáka takových klientů přibývá. Naspořené peníze totiž chtějí použít třeba na rekonstrukci nebo vybavení bytu. Přesto v dubnu podle Fincentra Hypoindexu klesl počet poskytnutých hypoték o téměř dva tisíce ve srovnání s březnem. Zpřísňování hypotečních úvěrů navíc není u konce. Novelu zákona o České národní bance teď čeká druhé čtení v Poslanecké sněmovně. Podle realitních makléřů by tak už letos mohlo přijít další zpřísnění úvěrů na bydlení.

To ale mluvčí Centrální banky Marek Zeman odmítá. „Novela zákona o ČNB žádné číselné hodnoty neobsahuje. Dává jen zmocnění České národní bance závazně stanovit institucím horní hranice úvěrových ukazatelů. Pokud dojdeme k názoru, že rostou systémová rizika spojená s poskytováním hypotečních úvěrů. V případě, že bude novela zákona schválená, v žádném případě nedojde k zpřísnění hypoték,“ tvrdí Zeman.

Podle Horňáka by ale lidé podle novely museli mít na nové bydlení naspořeno ne deset ale rovnou dvacet procent. Tedy při koupi bytu za tři miliony alespoň 600 tisíc korun ze svého, dalších 120 tisíc na daň z nabytí nemovitosti a rezervační poplatek. Celkem tedy 800 tisíc až milion korun - podle výše poplatku. Navíc dofinancovat hypotéku třeba stavebním spořením už nepůjde.

„To by znamenalo pro většinu mladých lidí nereálnost pořídit si vlastní bydlení. Pokud bychom měli toto zpřesnění v praxi tak by to znamenalo velkou změnu na hypotečním trhu. Nemyslím si, že by se hypotéky prodlužovaly nebo zdražovaly, ale takové hypotéky by se staly méně dostupnými, to znamená, že by na hypoteční úvěry dosáhlo daleko méně lidí a znamenalo by to výrazné ochlazení celého realitního i hypotečního trhu,“ myslí si Horňák.

Dopad i na stavbaře

Přísnější pravidla hypoték by se mohla projevit i na realitním trhu. Podle ředitele IQ Reality Ondřeje Mašína by ceny bytů a domů mohly růst pomaleji, v některých místech by dokonce mohly i klesnout. „Trh se určitě nepropadne, sníží se poptávka po koupi, zvýší se poptávka po pronájmech a ta zvýšená poptávka po pronájmech je zase zajímavá pro investora, který byt chce pronajímat,“ domnívá se Mašín.

Oblastní ředitel M and M Reality Jan Martina pak připomíná, že ubyde lidí, kteří budou mít naspořeno na hypotéku. „Snažíme se několik měsíců s těmito klienty kontinuálně pracovat a připravujeme je na danou situaci. Taktéž vysvětlujeme situaci i prodávajícím, že je možné, že byť nebudou klesat ceny tak počet klientů a hlavně těch koupěschopných bude řádově menší,“ vysvětluje Martina.

Podle Asociace developerů bude mít přísnější regulace hypoték dopad i na celý stavební sektor. Novinka čeká i na ty, kteří své bydlení už splácejí a končí jim fixace úrokové sazby. Ti s úvěrem na bydlení, který přesahuje 90 % hodnoty nemovitosti, se mohou stát rukojmími banky. U konkurenční instituce podle nových pravidel nový úvěr nemají šanci získat.

autor: bkl
Spustit audio