Balón vzlétne do výšky 30 kilometrů a vypustí kešky. Zapojte do jejich hledání své děti

4. září 2017

V sobotu v 10:00 zřejmě vyletí meteorologický balón se zvláštním nákladem. Z observatoře Českého hydrometeorologického ústavu v Praze-Libuši balón vynese až do stratosféry gondolu ve tvaru kapky, takzvaný dropion s 12 zvláštními keškami. Vše bude sledovat Rádio Junior.

Stanice Českého rozhlasu pro děti se tak zapojí do vědeckého experimentu občanského sdružení Žádná věda nazvaného Stratocaching.

Balón vypustí 12 kešek v podobě javorové nažky, které budou vysílat GPS signál, a zájemci si je budou moci najít prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu.

Vědecký experiment s ambicemi

V jaké výšce dojde u kešek k přechodu mezi volným pádem a otáčivým pohybem, neví ani jejich konstruktér Petr Bakoš:

„Spočítat takovou věc je velmi složité a nedokázali jsme se s nikým domluvit, kdo by toho byl schopen. Mám takový tajný plán, který nevím, jestli se mi podaří, ale rád bych takovýto předmět hodil z vesmíru na Zem a k tomu jsou tyto údaje moc důležité. Těším se na to, to zjistit.“

Součástí bude také videopřenos. Ale nebude to jednoduché.

„V experimentu se pokoušíme zprostředkovat přímý videopřenos stratosféry, a to není úplně jen tak. V Čechách vznikla technologie založená na wi-fi, která to umožňuje až z nějaké vzdálenosti, která je limitována několika desítkami kilometrů a přímou viditelností. Obávám se a zároveň se těším na to, jestli se nám to podaří i letos,“ doufá Jan Kužník z redakce Technet.cz.


Stáhněte si zdarma aplikaci do mobilního telefonu a pusťte se do hry!

Pohyb balónu a kešek budou sledovat žáci Laborek gymnázia ve středočeském Slaném, jak říká jejich vedoucí Martin Šturm:

„Každá keška bude mít svého operátora, který na počítači uvidí data z letu. Pokud by byly nějaké problémy a nedokázal to řešit tým, který bude na místě, tak to bude tady dokonce řešit rozhodčí hry."

Vzlétne balón? Záleží na počasí

A proč se do Stratocachingu zapojilo Rádio Junior?

„Nám se na tom strašně líbí věc, o kterou se snažíme na Junioru, že geocaching propojuje veškeré generace: naše posluchače, posluchače Českého rozhlasu Plus, Wavu, Radiožurnálu. Každého na tom bude zajímat něco jiného. Někdo půjde jenom lovit, někoho zajímá, jestli třeba letošní vylepšené kešky, které mají i vlastní vytápění, projdou v pořádku tropopauzou, kde vloni naměřili až téměř mínus 70 stupňů Celsia, kdy se začnou točit, jak se roztočí, kam dopadnou,“ odpovídá vedoucí programu Rádia Junior Šárka Fenyková.

Jestli ovšem balón vůbec vzlétne, je nejisté až do poslední chvíle.

„Nemohlo by se startovat třeba v případě, že by byla velká oblačnost, abychom neohrozili leteckou dopravu, a pak také když bude rychlejší vítr než 5 metrů za sekundu,“ upřesňuje Fenyková.

autoři: mvo , Šárka Fenyková
Spustit audio