Báli jsme se, že nás nevezmou, vzpomíná na premiéru Aktu cimrmanolog Miloň Čepelka

18. červen 2017

Divadlo Járy Cimrmana se vrátí do míst, kde to všechno kdysi začalo. Po 50 letech opět vystoupí v pražské Malostranské besedě. Právě tam si herci před půl stoletím poprvé stoupli před diváky a zahráli slavné představení Akt.

Jako datum premiéry první hry Divadla Járy Cimrmana je sice uváděn 4. říjen 1967, ale první představení hry Akt se uskutečnilo už 19. června v Malostranské besedě jako neveřejná předpremiéra. Tehdy v publiku seděli členové schvalovací komise Státního divadelního studia.

Že by hru zakázali, se členové souboru nebáli. Zdeněk Svěrák dokonce odehrál roli v policejní uniformě člena SNB. „Měl na to originální uniformu, kterou si od příslušníka sboru vyprosil. Potíže přišly teprve v době normalizace, to už SMBák být nemohl,“ vzpomíná Miloň Čepelka.

Soubor uvede hru v podobě z doby obnovené premiéry, místo SMBáka tedy bude sexuolog. Hra prošla změnami, je jiné obsazení. Začínal Jiří Šebánek jako malíř Žíla, jeho manželku hrál Karel Velebný. Zůstal jen Zdeněk Svěrák jako první syn, ale v jiné osobě. Oldřich Unger emigroval do USA. Ladislava Smoljaka nahradil Brukner.


Akt živě z Besedy
Přenos divadelního představení poslouchejte na Radiožurnálu v neděli 18. června od 19 hodin.

Jak se po letech tančí „Děvče jako květ?“. „Trochu chrastím. Doufám, že to není slyšet,“ směje se Čepelka. Nikdo netušil, že o půl století později bude Cimrman takovým fenoménem. „Neměli jsme takové ambice, že se tím jednou budeme živit věděla jen režisérka Helena Philippová.“

Jak se slavný cimrmanolog těší na dnešní představení? „Trému jsme tehdy měli parádní, dokonce nám Helena dala prášky proti trémě. Dnes doufám, že se to obejde bez prášků. Rozechvělí nepochybně budeme, zatím se jen v klidu těším,“ uzavírá Miloň Čepelka

autoři: jch , jaw
Spustit audio