Bakteriální, nebo virová infekce? Příčinu nákazy odhalí CRP test, i když s pár omezeními

19. únor 2018

Chřipková epidemie v Česku nekončí. Doktoři hlásí skoro dva tisíce nemocných na sto tisíc lidí. V řadě nemocnic tak stále platí zákaz návštěv a ordinace zůstavají plné pacientů. Pokud se necítíte dobře, ale nechcete se v čekárně nakazit, může vám pomoci CRP test.

CRP test je metoda, díky které si i doma z kapky krve zjistíte, jestli je vaše onemocnění virového, nebo bakteriální původu. A jestli je potřeba, aby nastoupila antibiotika, nebo zda se vyléčíte sami doma.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba ale dodává, že výsledek testu je vždy orientační.

Když test nepomůže

Zkušenosti s domácím CRP testem má dvaatřicetiletá Michala. Přestože říká, že se raději s rodinou nechávají testovat přímo u lékaře. „Párkrát jsme využili i nákup CRP v lékárně, abychom nemuseli chodit k lékaři, ale tenkrát nám výsledek moc nepomohl. Bylo to takové hraniční pásmo, jestli antibiotika ano, nebo ne,“ vysvětluje.

Lucie z Prahy říká, že si test pořídila právě kvůli svým dětem: „Když jsem otevřela balení a viděla návod k použití, neměla jsem pocit, že bych to v domácích podmínkách zvládla, aby to bylo průkazné.“

Jen hodnota CRP nestačí


CRP je zkratka pro sloučeninu známou jako C-Reaktivní Protein. Jeho koncentrace se začne zvyšovat, pokud je náš organismus ohrožen nějakou infekcí a začne na ni reagovat obranným zánětlivým procesem.

Praktičtí lékaři pro děti i dospělé říkají, že test sice může pomoct, ale třeba podle pediatričky Hany Cabrnochové jen samotná hodnota CRP ke stanovení diagnózy nestačí. Podle Cabrnochové by měli rodiče, pokud je stav dítěte vážnější a nejde o obyčejné nachlazení, vždy navštívit dětského lékaře.

Praktický lékař pro dospělé Václav Šmatlák říká, že domácí testy jsou jen hrubě orientační. „Záleží i na tom, kolik dní od začátku onemocnění uplynulo. Je potřeba posoudit celkové klinické příznaky pacienta. Do třetího dne může mít test smysl, jinak doporučujeme navštívit lékaře.“

Česká lékárnická komora uvádí, že nejčastěji se domácí CRP testy prodávají právě v období chřipek. A více je lidé kupují ve velkých městech. Například lékárna Dr. Max jich od začátku letošního roku prodala téměř patnáct set kusů. Cena domácích CRP testů se pohybuje okolo pár set korun.

autoři: als , kkr
Spustit audio