Bakalářský titul na UJAK se prý dal získat za méně než půl roku

30. duben 2015

Každý čtvrtý absolvent bakalářského programu na Univerzitě Jana Amose Komenského získal titul za nestandardně krátkou dobu, někdy dokonce za méně než půl roku. Uvedla to Akreditační komise jako jeden z argumentů v podnětu k odebrání státního souhlasu s činností této soukromé vysoké školy.

„Když vedete bakalářskou práci, měl byste být alespoň magistr. Magisterskou práci by měl vést někdo, kdo má doktorát. Ale tam jsou desítky lidí, kteří vedou diplomové práce, nemají doktorát a jsou externisté,“ dodává další výtky předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Kompletní znění podnětu komise zveřejnila na svém webu.

Univerzita tvrzení komise odmítá. Mluvčí UJAK Jan Červenka tvrdí, že podnět je tendenční a obsahuje řadu lží. Údajně jde o účelovou snahu školu poškodit.

„V prvé řadě se důrazně ohrazujeme proti zcela zavádějící informaci o takzvaných rychlostudentech. Palcové titulky, že na UJAK studovali někteří studenti pouze rok, neodkazují na nic nezákonného. Jedná se o studenty, kteří si na UJAK zcela legálně doplňují vzdělání po absolvování vyšších odborných škol,“ řekl Červenka.

Škola podle Akreditační komise navíc opakovaně přijímala nadměrný počet studentů a poskytovala veřejnosti zkreslené informace.

Odebrání státního souhlasu by znamenalo zánik univerzity. Muselo by o něm rozhodnout ministerstvo školství.

autor: lov
Spustit audio