Babišův obrat není srozumitelný, volba Ondráčka proběhla legálně, zdůrazňuje Jiří Dolejš

Zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBSu doprovází vlna zájmu a kritiky veřejnosti. Na dnešní den bylo nahlášeno celkem 11 demonstrací, a premiér Andrej se nechal slyšet, že zvolení lituje a navrhne Ondráčkovo odvolání. To je ale podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše nenadálý zvrat, který šéf hnutí ANO bude muset vysvětlit.

„Obrat není zatím příliš srozumitelný, doufám, že si to předsedové obou stran, tedy Andrej Babiš a Vojtěch Filip, poměrně rychle vysvětlí,“ říká Dolejš v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Volba Ondráčka podle něj proběhla legálně, šlo o standardní demokratický akt, kdy rozhodla většina. „Pokud chcete někoho odvolat, tak to také musíte nějak vysvětlit, a to v prvé řadě na klubu ANO,“ dodává.

Důvěryhodnost politického partnera je podle něj v tom, že to, co říká, myslí vážně, a podle toho se chová. Nejbližší vývoj v řádu hodin a dnů tak ukáže, zda je Babiš partner, se kterým se dá věcně vyjednávat.

Jednání o vstupu komunistů do vlády s Babišem ale podle něj není na stole – Babiš je stále politik, který reprezentuje pravé či pravostředové hnutí, a tak určitě nebude realizovat volební program komunistů.


Něco jako apriorní hlasovací koalice ve sněmovně nefunguje.Jiří Dolejš

„Není to levicový subjekt, být ve vládě s někým takovým by z programového hlediska nebylo pro naše voliče obhajitelné,“ říká s tím, že Babiš také musí nějakým způsobem dotáhnout proces trestního stíhání.

Otevřená je ale případná podpora menšinové vlády – jde o to, aby se návrh programového prohlášení posunul dílčím způsobem směrem, který vyhovuje komunistickým voličům. „Týká se to zejména sociální agendy,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio