Babišovy firmy mohou dál soutěžit o veřejné zakázky, TOP 09 omezení neprosadila

4. březen 2016

Firmy ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) se budou moci dál ucházet o veřejné zakázky. Opoziční TOP 09 neprosadila úpravu, podle které by se do soutěží nemohly hlásit firmy, v nichž má člen vlády nejméně desetiprocentní podíl. ČSSD totiž její návrh nepodpořila, přestože dříve avizovala, že chce střet zájmů členů kabinetu omezit.

Ke schválení návrhu chybělo pět hlasů. Pro bylo 77 ze 162 přítomných poslanců, k přijetí bylo nutných 82 hlasů.

Z koaličních stran hlasovali pro návrh TOP 09 většinově poslanci KDU-ČSL. Nepodpořili jej vedle poslanců ČSSD a ANO i nezařazení poslanci a většina klubu opozičního Úsvitu.

Sociální demokraté chtěli nejprve návrh poslance TOP 09 Martina Plíška podpořit, až dnes ráno však oznámili, že pro něj ruku nezvednou. Ostře na to reagoval například šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Teď, když je tady nějaký návrh, tak slyšíme – takhle to nejde, musí se to lépe, komplexně, systémově – tohle tady slýchávám 20 let, když někdo nechce něco udělat,“ řekl Kalousek.

Sobotka: Omezení podpoříme, ale v jiném zákoně

Podle ČSSD by zařazení Plíškova návrhu do zákona o zadávání veřejných zakázek nebylo v souladu s evropským právem. S jeho podporou ale sociální demokraté podle premiéra počítají v jiné předloze.

„Střet zájmů řešme tam, kde je to namístě – v zákoně o střetu zájmů. A můžete počítat s podporou sociální demokracie,“ slíbil premiér Bohuslav Sobotka. „Ten problém tady reálně existuje,“ připustil. O novele zákona o střetu zájmů by mohli poslanci rozhodovat zhruba za měsíc.

„Zákon je otevřený v parlamentu, bude ve druhém čtení na příští schůzi a my jsme připraveni podpořit Plíškův návrh, který znamená, že by se členové vlády museli vzdát ovládacích práv ve firmách, které jsou právnickými osobami,“ popsal Sobotka.

Autora návrhu Martina Plíška postoj ČSSD, která mu ještě minulý týden slibovala podporu, zklamal. „Beru za slovo pana premiéra. Pokud chce řešit otázku veřejných zakázek v zákoně o střetu zájmů, jak dnes tvrdil, tak já obdobné ustanovení navrhnu i do zákona o střetu zájmů, který zanedlouho budeme projednávat,“ reagoval Plíšek.

„A jsem zvědavý na to, jestli sociální demokracie přijde například s omezením křížení vlastnictví médií, jak nám nedávno také říkali,“ dodal poslanec.

Pravice postoj ČSSD kritizuje

Náhlou změnu postoje sociální demokracie kritizovali hlavně poslanci pravicových stran. „ČSSD si dala na billboardy heslo 'Stát není firma', ale nechce podpořit omezení moci A. Babiše. Je to pokrytecké jednání, raději měli mlčet,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Dopadne to jako vždycky. ČSSD několik dní tvrdila, že to fakt udělá, že ten konflikt zájmů oddělá a dnes se podělá...“ zhodnotil na twitteru šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Celý zákon o zadávání veřejných zakázek sněmovna schválit nestihla. Poslanci kromě Plíškova návrhu hlasovali o více než stovce dalších změn. ODS si proto vzala pauzu na jejich kontrolu. Znovu by se mělo o předloze hlasovat příští středu.

Společnosti v koncernu Agrofert
autoři: ČRo , vma
Spustit audio