Babiš se scházel s redaktorem MF DNES, i když už noviny nevlastnil, odhaluje další nahrávka

Poslanecká sněmovna by se ve středu měla zabývat údajným zneužíváním médií a dalších institucí předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. Důvodem jejího svolání jsou nahrávky, na kterých ministr Babiš mluví s bývalým redaktorem deníku MF DNES o materiálech připravovaných na jeho politické soupeře.

Na zatím poslední nahrávce zveřejněné v pondělí novinář Marek Přibil podle všeho předává Babišovi dokumenty pocházející z kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. Přibil tvrdí, že žádný spis Babišovi nepředal. Babiš má za to, že se stal obětí cílené provokace.

Tým investigativních novinářů Českého rozhlasu se snaží od zveřejnění nahrávek zjistit, kdo za nimi stojí a proč se dostaly ven. Podařilo se například identifikovat jednoho člověka, se kterým Přibil spolupracoval – měl to být bývalý policista.

Schůzka s expolicistou

Redaktor Janek Kroupa se již dříve sešel s Přibilem, kterého vezl na schůzku s lidmi údajně napojenými na cizí zpravodajské služby. „Vezl jsem ho do hotelu, na schůzku mne nepustili, ale povedlo se nám identifikovat jednoho z účastníků setkání, a to Stanislava Hájka, což je bývalý kandidát na šéfa ÚZČ (Útvar zvláštních činností služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky, pozn. red),“ říká redaktor Janek Kroupa.

Bývalý policista se podle Kroupy dnes živí jako obchodník s informacemi, bezpečnostní prověrku již dříve ztratil kvůli kontaktům do temné sféry byznysu. „S panem Hájkem jsem mluvil. Přiznal, že na setkání byl a říkal, že dalším účastníkem schůzky byl vysoce postavený policejní důstojník, kterého se nám nepodařilo identifikovat,“ popisuje.


Kauza Beretta
Údajné vynášení informací z trestních spisů a výroba kompromitujících materiálů. V kauze figuruje policejní důstojník Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a expolicista Igor Gáborík.

Trestní oznámení

Poslední nahrávka je důležitá také tím, že obsahuje konkrétní informace o výslechu bývalého náměstka Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS) Dušanem Brunclíkem. Ten byl vyslýchán v kauze Beretta, což Brunclík potvrdil. Důkazem toho, že se jedná o živý spis, je, že Brunclík poznal některé detaily na nahrávce. Sám Brunclík pak uvedl, že podá trestní oznámení.

„Necítím se být syčákem, jak mne nazývá pan Příbil, necítím se být člověkem na špinavou práci, jak se tam baví vicepremiér s panem redaktorem, tudíž jsem šel podat trestní oznámení na neznámého pachatele, který umožnil únik informací, pak jsem to podal na redaktora Přibila,“ potvrzuje v rozhovoru s Kroupu Bruncvík.

Výslech s Brunclíkem proběhl 8. února tohoto roku, ale Andrej Babiš podle Lidových novin převedl Mafru do svěřeneckého fondu už 3. února. Nahrávka tak dokazuje, že Babiš se s Přibylem potkávali týden po té, co Babišem neměl právní důvod se s redaktorem potkávat.

„Marek Přibil za plat Mafry chodil a nosil kompromitující materiály Andreji Babišovi v době, kdy už Babiš neměl být faktickým majitelem,“ uzavírá Janek Kroupa.

autoři: tpa , jk
Spustit audio