Babiš se bude silně snažit prosadit jmenování Šmardy, míní politolog Eichler

ČSSD zatím zůstane ve vládě s hnutím ANO. Jan Hamáček od vedení strany dostal další mandát k vyjednání o vedení ministerstva kultury. Takový je výsledek jednání předsednictva strany, který komentují politolog Patrik Eichler z Masarykovy demokratické akademie, a ministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček.

Sociální demokraté trvají na nominaci Michala Šmardy na post ministra kultury. To podle Patrika Eichlera poukazuje na to, že Jan Hamáček má ve vedení strany stále silnou pozici, která není nijak ohrožena.  

Musíme mít právo ovlivňovat personální politiku, konstatuje Petr Dolínek z ČSSD

Petr Dolínek

Prezident alespoň částečně začal naplňovat Ústavu. Taková je reakce sociálnědemokratického poslance Petra Dolínka na výsledky schůzky Jana Hamáčka a Antonína Staňka u prezidenta Miloše Zemana. Ten oznámil, že je připraven odvolat ministra kultury ke konci července.

Na jednání předsednictva přišel i premiér Andrej Babiš, což podle Eichlera znamená, že i on má zájem na tom, aby vláda skutečně pokračovala. „Andrej Babiš se bude velmi silně snažit, aby u prezidenta Zemana nakonec prosadil nominaci a jmenování Michala Šmardy na funkci ministra kultury,“ dodává.

Zeman si pak v posledních několika týdnech rozšiřoval politický prostor a praxi výkladu Ústavy, aby mohl zasahovat do složení vlády, ovlivňovat politické kroky ministrů i premiéra. „To je podstata střetu,“ konstatuje Eichler.

Petříček: Nemůže se to táhnout do nekonečna

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček vyzdvihuje, že se Janu Hamáčkovi podařilo částečně odblokovat situaci. „Předsednictvo dalo velmi silný mandát předsedovi postupovat dále i s tím, že trvá naše nominace Michala Šmardy na pozici ministra kultury,“ říká.

Míč je nyní na straně premiéra a prezidenta.
Tomáš Petříček

Očekává také, že jak premiér, tak prezident budou plnit ústavní povinnost. „Oni budou respektovat to, že sociální demokracie si má právo podle koaliční smlouvy navrhovat personálie, své zastoupení ve vládě,“ zdůrazňuje.

Nedovede si rovněž představit situaci, kdyby byl odvolán ministr, a nebyl jmenován další. „Jan Hamáček má jasný mandát, situace se nemůže táhnout do nekonečna,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio