Babiš nevyloučil jednání ANO o koalici na pražském magistrátu s TOP 09

11. listopad 2015

Předseda ANO Andrej Babiš nevyloučil možné jednání o pražské koalici s TOP 09. Oficiálně je přitom vedení jeho hnutí proti. Podle šéfa klubu TOP 09 Václava Novotného jeho strana nemá problém jednat s ANO. Hnutí ale podle něj často mění své názory.

Sestavování nové pražské koalice ovlivní sobotní krajský sněm hnutí ANO. Na něm si zástupci hnutí mají zvolit nového předsedu a prokázat svoji jednotnost. Do té doby jsou podle jednotlivých stran jednání o spolupráci s ANO prakticky zbytečná.

Takový názor má Trojkoalice, ODS, komunisté i TOP 09. Předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný ale řekl, že by s hnutím rád jednal:

„Minulý týden říkali, že jsou s námi připraveni jednat. Tento týden říkají, že ne. Co budou říkat příští týden, to se uvidí. My jsme připraveni s nimi jednat, to ale nutně neznamená, že se s nimi dojednáme. Oni nás mají zakázané, ne my je.“

Vicepremiér dnes také řekl, že koaliční smlouvu v Praze vypověděla sociální demokracie, což ho prý překvapilo. Uvedl také, že ANO se nyní očišťuje od lidí, kteří neplní své sliby.

Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se definitivně rozpadla v úterý. Důvodem je podle zástupců sociální demokracie ztráta důvěry k Trojkoalici. Ta se brání a vinu svaluje naopak na ČSSD.

autoři: ČRo , Ondřej Látal , Zdeněk Vesecký
Spustit audio