Babiš nemůže jen tak odejít z politiky, v sázce je hodně. Chce se stát prezidentem, tvrdí politolog

20. říjen 2021

Hnutí ANO sice ve volbách získalo nejvíce mandátů, přesto ale skončilo druhé za koalicí Spolu a nejspíše skončí v opozici. Podle politologa Tomáše Lebedy teď podřídí svou opoziční strategii tomu, aby se jeho lídr Andrej Babiš stal prezidentem. „Domnívám se, že tento záměr Babiš v hlavě nosí. A ANO je strana jednoho muže, která v podstatě byla zřízena na jeho podporu, na podporu jeho politické kariéry,“ soudí.

Indicií k tomu, že Babiš bude chtít usilovat o funkci prezidenta, je prý celá řada. „Za stávajících okolností nemůže jen tak jednoduše odejít z politiky. V sázce má poměrně hodně,“ míní politolog.

Čtěte také

„Agrofert se velmi brzy dostane do hledáčku celé řady státních orgánů, které budou přezkoumávat, zda byly dotace a státní zakázky přiděleny správně, nebo ne. To, co se předtím z řady důvodů nedělo, tak teď se patrně začne dít,“ domnívá se Lebeda.

Babišovy prezidentské ambice stojí prý i za jeho razantním vystoupením proti tomu, jak si počínají lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana, s nímž ho až dosud pojilo pragmatické spojenectví.

„Myslím, že to nebyla žádná velká láska, ale spíše skutečně pragmatické spojenectví.  Podobně jako je a byl zvyklý taková spojenectví dělat v byznysu,“ podotýká politolog.

Konsensuální Fiala

Obtížné vládnutí podle Lebedy čeká pětici stran vznikající vládní koalice.

„Teď to vypadá docela růžově. Motivace se dohodnout, obsadit vládu a vedení sněmovny je obrovská. A samozřejmě tam je určitá euforie a hlavně snaha nezklamat voliče, kteří jim ten hlas dali často i proto, že si přáli změnu. Na druhou stranu my jsme v Česku ještě nikdy neměly koalici složenou z pěti stran,“ připomíná.

Čtěte také

Nevylučuje přitom, že Piráti z koalice v budoucnu odejdou, ostatně vláda by měla většinu i bez nich. I tak ale koalice čtyř stran bude mimořádně fragmentovaná, myslí si politolog. Konzervativní strany, jako je KDU-ČSL, na sebe totiž budou programově narážet s liberály a dojde ke koaličním sporům.

„Nebude to jednoduché, ale bude velmi záležet na premiérovi. A Petr Fiala (ODS) má podle mě v tomto docela dobré předpoklady být premiérem, který dokáže udržovat konsensus,“ uvádí Lebeda.

Petr Fiala má podle mě docela dobré předpoklady být premiérem, který dokáže udržovat konsensus.
Tomáš Lebeda

Nový předseda vlády bude muset řešit problém prohlubujících se rozdílů mezi velkými městy a periferií, soudí politolog. Z ekonomického růstu totiž dnes profitují jen některé regiony, do bohatých měst navíc putuje i více peněz na hlavu.

Čtěte také

„Je třeba se vážně zamyslet nad rozpočtovým určením daní,“ vyzývá Lebeda, který nabízí i další možná zvýhodnění, například nižší sociální pojištění nebo daně pro občany a zaměstnavatele v regionech.

Podaří se sociální demokracii vrátit se pod pravicovou vládou do sněmovny? A proč ve volbách propadlo tolik hlasů? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka