Babiš chce v koalici znovu jednat o nemocničních poplatcích, zrušit je prý byla chyba

3. červen 2014

Zrušení nemocničních poplatků byla podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO chyba. Řekl to v České televizi. Strana na zrušení přistoupila údajně proto, aby neblokovala vznik nové vlády. Koalice by se měla podle Babiše k jednání o poplatcích vrátit.

„Jsme političtí amatéři, takže s tím nemáme zkušenosti a ani jsme asi nedomysleli ty důsledky. Teď to vidím v praxi, tak teď asi vidím, že to byla chyba,“ řekl ministr financí.

Nemocniční poplatky by Andrej Babiš chtěl obnovit v jejich původní výši, tedy 100 korun za den pobytu v nemocnici. Babišovi se nelíbí ani zrušení druhého důchodového pilíře.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek s tím ale nesouhlasí. Podle něj je nutné respektovat koaliční smlouvu.

„Jestli se znovu vrátíme na počátek vyjednávání koaliční smlouvy, tak to není úplně standardní. To si měli rozmyslet dřív. My držíme dohodu, tak ať se dohodnou se sociálními demokraty,“ poznamenal Bělobrádek.

„My jsme proti tomu byli, měli jsme to v programu, a to, že sociální demokraté na tom trvali a hnutí ANO 2011 na to přistoupilo, s tím už jsme mohli těžko něco dělat,“ dodal předseda lidovců.

Proti požadavku Babiše na jednání o obnovení poplatku za pobyt v nemocnici a o důchodové reformě je i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Nevidí důvod měnit koaliční smlouvu. Stejný názor má také předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Roman Sklenák.

„V koaliční smlouvě, potažmo v programovém prohlášení vlády se objevila společná dohoda na tom, že zastavíme vyvádění prostředků z průběžného systému a utlumíme činnost druhého pilíře. Před podpisem koaliční smlouvy jsme o tom velmi detailně jednali.“

„Expertní týmy důkladně reagovaly na nález Ústavního soudu, který zmiňuje důvody, proč zrušil poplatky za pobyt v nemocnici, a dohodli jsme se, že je nebudeme obnovovat. To by nemělo vůbec význam nějaké koaliční smlouvy vůbec podepisovat,“ prohlásil.

Stokorunový poplatek za den pobytu v nemocnici zrušil Ústavní soud, nová vláda už ale platby v možné nižší výši neobnovila.

Diskuse bude pokračovat

„Myslím, že jsme toto měli diskutovat při přípravě koaliční smlouvy,“ poznamenal k Babišově úvaze o znovuzavedení poplatku za hospitalizaci Jiří Běhounek, člen Výboru pro zdravotnictví PS a hejtman kraje Vysočina za ČSSD.

„Nakonec byla shoda o tom, že se poplatek znovu zavádět nebude. Je to k diskusi, ale jsem přesvědčen, že by to bylo k otevření koaliční smlouvy a dohody a k diskusím o tom, zda by se musela změnit,“ zdůraznil Běhounek, který by to nepovažoval za šťastné.

Rostislav Vyzula, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví za ANO uznává, že by se koaliční smlouva a programové prohlášení mělo respektovat.

Současně si ale uvědomuje, že ministr financí má k podobným úvahám jistě své důvody.

„Osobně si myslím, že bychom se už neměli bavit o tom, co bylo rozhodnuto, ale měli bychom se spíše bavit o nových možnostech, jak přivést peníze do zdravotnictví.“

„A to se týká mimo jiné i zvyšování spoluúčasti na zdravotní péči. Ta je u nás jedna z nejnižších v Evropě,“ poznamenal Rostislav Vyzula.

autoři: mkp , sib , vok
Spustit audio