Babelsberský filmový park nabízí celé světy atrakcí

Co takhle nahlédnout do filmové kuchyně? Podívat se zblízka, jak pracují maskérky, jak se staví kulisy? Vidět pravou akční scénu v podání filmových kaskadérů? Nebo byste se dokonce sami chtěli proměnit v akčního hrdinu a alespoň na okamžik si užít trochu adrenalinu? To vše nabízí filmový park Babelsberg, který leží přímo u bran Berlína.

Muž na motorce uniká svým pronásledovatelům. Za zády mu vybuchuje hořící barel. Z vysoké věže ho ostřeluje drsná kráska. Podobných akčních scén se najdou v béčkových filmech stovky.

Teď tu na vlastní oči sledujeme sérii honiček, mužných soubojů a ohnivé exploze. Nad dějem by si člověk mohl zoufat, ovšem náročné výkony kaskadérů člověka strhnou. Diváci pyrotechnicko-akční show odměňují zaslouženým potleskem.

Ve společnosti pohádkových skřítků a princezen

O pár set metrů dál se nám nabízí zcela jiný filmový svět ­– svět králů a princezen, šlechtických dvorů a nádherných kostýmů. Dědeček právě sleduje, jak se jeho vnučka mění v princeznu pod rukama zkušené kostymérky. Z jaképak pohádky to asi bude?

Perníková chaloupka bratří Grimmů

Čtěte také

„Šípková Růženka nebo Popelka, prostě princezna z nějaké filmové pohádky. Tady je jen malá část, ale v celých ateliérech máme kolem 500 tisíc kostýmů. Těžko říct, z kterého filmu je právě tenhle,“ popisuje mi svět filmových kulis Sabine von Bassenheim.

„Je to skvělé,“ pochvaluje si žena v kostýmu dvorní dámy. „A taky je to těžké,“ ukazuje mi několik spodniček. „Člověk se ale okamžitě narovná. Je to prostě něco jiného než mít na sobě džíny a tričko.“

Nechávám nadšené ženy a dívky ve zkušebně kostýmů a vydávám se poznat další filmové triky. „Máme tu domeček skřítka Sandmänchena. Tady ukazujeme, jak v roce 2010 vznikl trikový film z 56 tisíc obrázků.“ Na doporučení mé průvodkyně se jdu podívat, jak i dnešní malé děti baví příběhy skřítka, kterého si sama pamatuji ještě z dětství.

Výlety sovětskou ponorkou i mezi mumiemi

V babelsberském filmovém parku ovšem můžeme narazit i na něco mnohem akčnějšího. A tak se nechávám zavřít do ponorky.

Potkáte postavu z Pána prstenů

Čtěte také

Jak se dozvídám, ocitla jsem se přímo v srdci sovětské jaderné ponorky. Právě v ní se odehrával dramatický děj filmu V nepřátelských vodách s Rutgerem Hauerem a Martinem Sheenem v hlavních rolích.

A právě teď nám tu hrozí výbuch jaderného reaktoru. Jsem uzamčená v tmavém tubusu plavidla. Podlaha se chvěje, celá ponorka se otřásá, všude blikají výstražná světla a kvílí klaksony. Dojde ke katastrofě nebo se nám to podaří přežít?

Hrdinové filmu natočeného podle skutečné události v osmdesátých letech to nakonec přežijí. Samotná ponorka s jadernými hlavicemi se prý dodnes nachází na dně moře v hloubce pěti a 5,5 tisíce metrů.

S dalšími návštěvníky filmového parku se pak vydáváme vstříc novým filmovým dobrodružstvím. Třeba do 4D kina, kde nás čeká na hydraulickém křesle souboj s mumiemi a nejrůznějšími monstry. Takže zbraně do ruky a hurá do boje.


Zvětšit mapu trasy do Babelsbergu

autor: kls
Spustit audio