Až 9,5 tisíc žáků se za krize nevzdělávalo vůbec, připouští ústřední školní inspektor. V pondělí se školy otevírají pro poslední ročníky

7. květen 2020

V pondělí 11. května se do svých lavic vrátí žáci 9. tříd a studenti posledních ročníků středních škol nebo konzervatoří. Proto, aby se mohli připravit na závěrečné nebo přijímací zkoušky v červnu. Rozhodnutí je ale na rodičích, kteří se školám musejí ozvat, a to nejpozději dnes.

Podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala to bude pro necelé procento (ze zhruba milionu dětí) po dvou měsících první možnost, jak se znovu začít vzdělávat.  

Čtěte také

„9,5 tisíc dětí totiž dnes není zapojeno vůbec. Školám se totiž, ani přes velké úsilí s nimi, ani s rodiči, nepodařilo navázat kontakt. To je ale stav, kdy by školám měly pomoci další instituce… Jako je Odbor sociálně právní ochrany dětí nebo agentura pro sociální začleňování apod.,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Podle inspektora jde z valné většiny o rodiny, „které žákům tvoří nepodnětné prostředí a významnou roli tady hrají i jejich socioekonomické poměry.“ V době koronakrize probíhalo ve školách dálkové vzdělávání. Ne ale všude, třeba na základních školách se do výuky prý nezapojilo 13 % žáků.

Na gymnáziích jsou to jen 4 %, u maturitních oborů odborných škol 13 % dětí, u nematuritních oborů dokonce přes 20 %. Tady se ale hledaly (a taky našly) způsoby, jak zadávat úkoly apod. „Necelé procento všech žáků a studentů Česka, kterých je přes milion, je opravdu 9,5 tisíc těch, se kterými jsme nenavázali žádnou komunikaci.“

Návrat do škol?

Bude to za přísných hygienických opatření. Ve třídách budou sedět ve skupinách po 15 a musejí dodržovat rozestupy. Ve společných prostorách musí všichni povinně nosit roušky, které ale nemusejí mít v samotných třídách, a to včetně kantorů. Každý musí mít pro jeden školní den s sebou roušky alespoň dvě, a to včetně sáček na jejich uložení. Rodiče pak mají pouze dnešní den (7. května) na to, aby dali školám vědět, jestli jejich dítě do školy přijde, nebo se bude dál učit na dálku.

Čtěte také

Závazný termín maturit a přijímacích oznámil ministr školství Robert Plaga (ANO) už včera. Společná část maturitní zkoušky proběhne 1. a 2. června, didaktický test z matematiky pak o den později (3. června). Profilovou část maturit pak budou školy organizovat od 10. června.

Žáci 9. tříd ZŠ, kteří se chystají na jednotné přijímací zkoušky na střední školy, musejí počítat s termínem 8. června. O den později pak čekají testy ty, kteří se hlásí na víceletá gymnázia. Žáci a studenti budou mít letos místo dvou termínů k dispozici pouze jeden. Podle Plagy bude přijímací zkouška o 15 minut delší. Maturantům chce ministerstvo taky vyjít vstříc, takže jim už odpustilo písemnou maturitu z českého a cizího jazyka.

Kritika maturantů

Někteří studenti jsou ale k Plagovi docela kritičtí. Hlavně studentská iniciativa Férové přijímačky 2020. Spokojili by se s úředním vysvědčením, o kterém se tady mluvilo v březnu (a do praxe je zavedli Slováci). Udělali si i průzkum mezi 2 tisíci maturanty, a drtivá většina oslovených maturovat nechce.

Čtěte také

Někteří středoškoláci mají obavy i z přijímacích zkoušek na vysoké školy. Podle předsedy České středoškolské unie Viktora Reného Schilkeho hrozí, že budou poblíž termínů maturit. Chtějí tak odsun termínů přijímaček alespoň na začátek července nebo dokonce až na podzim.

Dlouhou dobu panovala nejistota i u rodičů, a to kvůli vyplácení ošetřovného. Jak to nakonec bude s rodiči, kteří děti do školy nepošlou? Podle ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha se rodiče mohou rozhodnout, jestli s potomky zůstanou doma, nebo se vrátí do práce. Tuto dávku ale vyplácí rezort ministerstva práce a sociálních věcí a i Plaga už požádal o zveřejnění jasnějších pravidel.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Jan Bumba , Kateřina Součková , Věra Luptáková
Spustit audio

Související