Autorka filmu Cukr blog varuje: O škodlivosti cukru se vědělo už v 70. letech. Přesto je dnes snad v 98 % potravin

15. prosinec 2015

Jsme závislí na cukru a naše cukrové dny začínají hned snídaní. Můžeme sice jíst zdravě, ale i cereálie a rádoby zdravé potraviny jsou spíš cukrovinky obsahující různé druhy sladidel, tvrdí dokumentaristka a autorka filmu Cukr blog Andrea Culková, která pochopila, jak těžké je vzdát se cukru.

Chleba, rohlíky, rybičky, uzeniny, sýry, kečup – cukr je dnes ve všem, zjistila Andrea Culková. Když jí lékaři diagnostikovali těhotenskou cukrovku, rozhodla se vyřadit jednoduché cukry a sladidla ze svého života. V tu dobu narazila. Přidané cukry a sladidla jsou podle ní snad v 98 % potravin, které míváme ve spížích a kuchyních.

„Máte pocit, že nemůžete jíst vůbec nic,“ popisuje v rozhovoru s Lucií Výbornou. A tak se zaměřila na jednoduché potraviny, kterých se „nedotkl potravinářský průmysl“, protože právě ten nám na talíře předkládá něco, co bychom podle jejího názoru neměli nazývat potravinami.

Čtěte také

Čtěte také


Hladina rozkoše cukru se posouvá. Výrobky jsou sladší a sladší. Často se objevují zkušenosti se sladkostmi, které jsou v některých zemích sladší než jinde. Lidé si zvykli na hladinu cukru, a tak je potřeba mu drogu přidat.

„Pokud máte cukrovku druhého typu nebo těhotenskou cukrovku, měli byste se zamyslet nad tím, co jíte, měli byste přestat jíst jednoduché cukry,“ připomíná Andrea Culková.

Znamená to vzdát se nejen jednoduchých cukrů, ale také medu a sladidel. „A sladidel na bázi jednoduchého cukru se používá více než 150 druhů,“ upozorňuje režisérka.

Z tohoto důvodu se rozhodla omezit příjem cukru a svým dětem místo vděčných sladkostí nabízí zábavné alternativy.

Andrea Culková, dokumentaristka

„Nechte je tvořit, i když pak kuchyně vypadá strašně,“ radí. Děti jsou podle ní totiž chytřejší, než si myslíme. „Pokud je nabídka něčeho dobrého, proč sahat po něčem, co dobré není,“ dodává. A tuto myšlenku podle jejího názoru snadno pochopí i děti.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.