Autor knihy Víc než jen zápas Miroslav Šifta ve své tvorbě spojuje vášeň pro fotbal a geografii

4. leden 2023

Miroslav Šifta je autor knihy o anglických fotbalových derby Víc než jen zápas. Působí jako geograf na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a je šéfredaktorem populárně-naučného časopisu Geografické rozhledy. Pořádně se rozhlédnul a hlavně rozpovídal i v pořadu Na place, kam si ho pozval moderátor David Novotný. Proč se rodák z Liberce sám nevěnuje fotbalu, ale raději píše knížky, články a sleduje statistiky? Poslechněte si celý rozhovor. 

Míro, proč si myslíš, že jsi tady u mě v pořadu Na place?

Asi hlavně kvůli knížce, kterou jsem napsal, a nedávno vyšla. Je o anglických fotbalových derby, což s mým oborem sociální, regionální a politickou geografií hodně souvisí. Není to jenom o fotbale, ale také o britské kultuře, společnosti a reáliích.

Je nutné se zaměřit na derby, aby jsi britskou společnost dobře prozkoumal?

Je to nejzajímavější, protože hraje velkou roli ve společnosti v jednotlivých městech. Zároveň to téma není tolik pokryté. Když jsem začal koketovat s myšlenkou, že budu psát knížku o fotbale, tak jsem nechtěl psát žádný životopis. Chtěl jsem psát o fotbale, který miluji, stejně tak tam přidat i geografii. Z toho mi vyšly města a derby.

Jak moc miluješ fotbal?

Ze všech možných úhlů pohledu. Je to fenomén, který v sobě má hodně aspektů lidského života. Na příkladu Anglie je to krásně patrné. I díky knížce se snažím předat dál, co jsem při geografických studiích získal navíc.

Jaké derby je vůbec nejstarší?

Nejstarší derby bude mezi Liverpoolem a Evertonem. Jeden klub by nevznikl bez toho druhého, to už určilo rivalitu od prvopočátku. Datuje se to už někam do osmdesátých let 19. století.

Jak si přímo na stadionu užil Miroslav Šifta zápas mezi Arsenalem a Tottenhamem? Očekávají fanoušci Newcastle netrpělivě návrat Sunderlandu do Premier League? Jaký společenský přesah mají souboje dvou věčně nesmiřitelných rivalů? Poslechněte si celý díl pořadu Na place.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: David Novotný , rej
Spustit audio

Související