Autopůjčovna v zahraničí: Počítejte s kaucí, pozor na smlouvu

23. červenec 2021 17:28

Pokud si na letní dovolené plánujete půjčit auto, podrobně si pročtěte smlouvu, pečlivě zkontrolujte stav vozidla a mějte na platební kartě dostatečný zůstatek i limit.

Pronájem auta na dovolené v zahraničí se mezi Čechy stává stále oblíbenější. Pokud o vypůjčení vozidla taky přemýšlíte, počítejte s tím, že samotné doklady, tedy pas a řidičský průkaz, stačit nebudou. Potřeba je taky dostatečný finanční zůstatek na bankovním účtu. Potíž by mohl představovat taky nízký limit na karetní operace.

Čtěte také

Blokace na kartě jako vratná kauce

"Půjčovny vyžadují finanční zálohu pro případ, že auto poškodíte. Zablokovat vám tak na platební kartě můžou klidně i dvacet tisíc korun, vysvětluje obchodní ředitel autopůjčovny Sixt Petr Kosmák.

"Můžou být samozřejmě i nižší, třeba desetitisícové zálohy. Záleží na tom, jak je to velké auto. Na jak dlouho si ten nájem beru. Přiletím do Dubrovníku, půjčím si auto na dva dny jen na nějaký výlet, tak pravděpodobně ta blokace bude deset, patnáct tisíc, protože zahrnuje mojí (případnou) spoluúčast a nějaké nájemné," popisuje Kosmák.

Podobně mají podmínky nastavené i ostatní firmy, jako například Hertz. Dostatek peněz na účtu a taky náležité vysoký limit na karetní operace musí mít samotný řidič, který si auto půjčuje. Od spolujezdce půjčovny zálohy nepřijímají. Pokud se auto v pořádku vrátí, je blokace částky na kartě zrušená většinou prakticky hned.

Čtěte také

Před převzetím vůz zkontrolovat

Řidiči by si především měli opravdu dobře prostudovat smlouvu i pojistné podmínky. Radí to dopravní expert Ústředního automotoklubu Igor Sirota: "Protože se může stát, že sice to pojištění je i havarijní, ale jsou z toho vyjmuty například čelní okno, proražená pneumatika. A samozřejmě kromě té samotné pojistky je potom (důležité) i ono přebírání vozu. Nafotit si ho."

je nezbytné vozidlo důkladně prohlédnout, jestli není třeba poškrábané. A případně trvat na tom, aby sebemenší poškození firma uvedla v předávacím protokolu.

Rezervace předem se vyplatí

Petr Kosmák ze Sixtu včasnou rezervaci doporučuje. Zvlášť za současné situace ji lidé ale spíš odkládají: "Protože potřebují testy na poslední chvíli. Nevědí, kdy ten test budou mít." Pak ale hrozí, že si vyhlédnuté auto mezitím vypůjčí někdo jiný.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio