Autokino na Strahově udrželo jako jediné v pandemii nepřetržitý provoz. Nabízí občerstvení do auta i zázemí pro zásnuby

15. duben 2021

Po několika letech se trend autokin s pandemií koronaviru vrátil. To na pražském Strahově promítá několikrát týdně vždy ve večerních hodinách.

Strahovské autokino i přes zimu a další koronavirová omezení udrželo nepřetržitý provoz jako jediné v Česku. „Daří se nám to udržet asi hlavně tím, že máme relativně levný provoz, jsme vázaní na tmu, máme klasickou promítačku, klasické plátno, a to je nejvíc nízkonákladový prostředek, jak to dělat,“ říká provozovatelka Adéla Maternová. Většina autokin podle ní zavřela proto, že se vydala cestou LED televizí, aby mohla mít víc projekcí za den, což prý po opadnutí zájmu návštěvníků nebylo udržitelné.

Provoz strahovského autokina nezajišťuje prodej vstupenek, ale fungování baru s jídlem a pitím. To si lidé objednávají přes SMS až do auta. „Kdybychom neměli vlastní občerstvení, tak to neuživíme vůbec, protože oproti klasickému kinu je tady hrozně moc personálu. Mimo promítače, který je jeden, tak máme většinou tři až čtyři lidi na parkování aut a potom je obsluha baru,“ vysvětluje provozovatelka.

Žádost o ruku v autokině? I to je možné

Kromě filmu se diváci už brzy budou moci zúčastnit také speciální komentované prohlídky přilehlého sportovního stadionu. Autokino chystá i další akce. „Řešíme nějaké předpremiéry. Na léto chystáme minifestivaly a naše kino si mohou lidé i pronajmout na soukromou akci. Teď tu plánujeme jedny zásnuby. Jeden pán mi volal, že by hrozně rád svou přítelkyni požádal o ruku, a protože byli na prvním rande před rokem u nás v autokině, tak sem přijedou spolu a my jim uděláme speciální večeři a budou mít tady v autokině zásnuby,“ usmívá se Maternová.

autoři: Jiří Štefl , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.