Auto s volantem vpravo: Nutná úprava v servisu a na českých silnicích složitější řízení

8. září 2015

Koupili byste si pro ježdění v Česku auto s pravostranným řízením? Zvlášť pokud by bylo levnější než stejný model s volantem vlevo? V České republice takových vozů napočítáte stovky. Pokud jste o tom někdy uvažovali i vy, měli byste vědět, že to není jen tak. Auto z Velké Británie musí před přihlášením do servisu na úpravu světel, někdy i přemontování rychloměru. A zvyknout si na náš provoz s volantem vpravo taky není hračka.

„Pominu-li to, že člověk čas od času přišel k autu, vzal za dveře a zjistil, že na té straně, kde je, mu chybí volant, tak se mi stala nebezpečná situace, kdy jsem vjel do protisměru. Dokonce se mi jednou povedlo objet kruhový objezd v protisměru,“ říká řidič Martin.

Čtěte také

Další rizika v řízení s volantem vpravo vidí i majitel pražské autoškoly Karel Lebr. „Hlavně, pokud je jízda rychlejší, třeba spojená s předjížděcími manévry, tak je to trošku problém. Řidič vidí do toho prostoru, až když má půlku auta vedle, což může být vysloveně stresující pro spolujezdce. Toho on stále vytlačuje do vozovky a spolujezdec vidí hrůzy, které v tom okamžiku daný řidič ještě vidět nemůže,“ upozorňuje Lebr na rizika spojená s pravostranným řízením na českých silnicích.

Hned na začátku velké výdaje

Než vůbec takové auto u nás na úřadech přihlásíte, tak musíte podle Petra Říhy ze zkušebny Dekra, sáhnout do peněženky pro pár tisícovek. „Je potřeba v každém případě vyměnit přední světlomety, které jsou asymetrické doprava, to znamená ty, které svítí vpravo, když jedu po pravé straně silnice. Další věcí, které musí být v pořádku, je rychloměr, který musí mít stupnici jak v mílích, tak v kilometrech za hodinu. Pokud má vozidlo zadní mlhovku, u nás musí být ke středu silnice, tedy vlevo, nebo se to dá samozřejmě řešit, že má vozidlo symetricky dvě mlhovky. Potom se nemusí měnit nic,“ vysvětluje Říha.

Teprve po těchto výměnách se můžete vydat na technickou kontrolu a na příslušný registr vozidel. Nejčastěji mají u nás volant vpravo speciální auta například na čištění vozovky. Zájem je také o veterány nebo si takové vozidlo přivezou řidiči z delšího pobytu v zahraničí.

autor: hbc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.