Autem do zahraničí s Motožurnálem

28. červen 2010
Motožurnál , Motožurnál

Jaká je kde povolená rychlost, kde musíme svítit celý den, jak je to s alkoholem za volantem a spoustu dalších informací se celé léto dozvíte v Motožurnálu. A dojde i na praktické rady – třeba že je nutné dodržovat pitný i stravovací režim nebo jak předcházet únavě za volantem. A nezapomeňte dobře připravit i toho, kdo vás k moři nebo do hor (nebo kamkoli jinam) zaveze – svoje auto. Od 28. června do 30. srpna každé pondělí, středu a pátek po 13. hodině v Motožurnálu!

Asi nikdo nemá rád nečekaná překvapení. O to víc, je-li to někde na silnici v zahraničí a zrovna když jedeme na vytouženou dovolenou.

Už takhle máme nervy na dranc z toho, že kolem jezdí šílenci, kteří ohrožují nás i sebe. Někdy se necháme vyprovokovat k odplatě ve stylu „počkej, teď ti to nandám“. Nebo si to profrčíme vesnicí rychleji, parkujeme tam, kde nemáme, dáme si cestou pivo, zatočíme, kam nesmíme, zkrátka uděláme něco, co je „venku“ zakázáno.

To pak zbydou jen oči pro pláč (a vztek kromě dětí odnese i chudák pes), když nás zastaví místní policia, Polizei, police nebo třeba polizia a v lepším případě provětrá naši peněženku.

Kromě balení a odškrtávání seznamu „máme všechno?“ bychom pro naše dobro neměli zapomenout na to podstatné – co se smí a co platí pro řidiče v zemích, do kterých míříme nebo přes které projíždíme.

V Motožurnálu vám autoři Eva Kézrová, Petr Jansa a Adam Kebrt po celé letní prázdniny každé pondělí, středu a pátek po 13. hodině poví, jaká je v jednotlivých zemích povolená rychlost, kde je povinné svítit celý den, jaké jsou odlišnosti v dopravních předpisech a jak je důležitý třeba pitný režim řidiče. Dozvíte se, kde se platí dálniční známky a kde mýtné, jaké jsou tresty anebo pokuty za porušení předpisů.

radar měří rychlost vozidel ve městě

Například k hladině alkoholu v krvi přistupují jinde jinak. Zatímco v Česku máme nulovou toleranci, v Rakousku můžeme mít v sobě 0,5 promile (asi půllitr 10° piva), ale pouze pokud máme řidičský průkaz více než dva roky, a v Maďarsku ještě o trochu víc – 0,8 promile. Ale doporučujeme raději neriskovat. Podle průzkumů už 0,2-0,5 promile prokazatelně zhoršuje schopnost řídit. A také je třeba dávat pozor na zbytkový alkohol. Kromě toho - pokud jsme účastníky nehody a naměří nám i povolené množství alkoholu, tak žádné pardony neplatí!

Silnice a dálnice v Česku nemají zrovna valnou pověst, ale jsou země… ano, může být i hůř :-) Centra některých měst (například v Německu) jsou ekologickými zónami, kam se autem nesmí a vjezdy bez zvláštního povolení jsou hodně pokutovány. A také nezapomínejte, že i když je většina zemí, do kterých míříme, součástí „Schengenu“, i tak je limitován dovoz některých komodit – potravin, cigaret, alkoholu a podobně.

Všechny informace najdete ve zvukové a textové podobě také na webu Motožurnálu. A nezapomeňte, že vaše cesty na zahraniční dovolenou začínají na českých silnicích, po kterých vás provází Zelená vlna!


Zobrazit S Motožurnálem po Evropě na větší mapě

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio