Australští odborníci prokázali existenci internačních táborů v čínské oblasti Sin-ťiang

2. červen 2019

Australský institut strategické politiky pomocí satelitních snímků a veřejně dostupných zdrojů loni na podzim prokázal existenci internačních táborů, kde čínská vláda vězní až 2 miliony příslušníků muslimské menšiny Ujgurů. Čína to dosud popírala. Vedoucí australského týmu Danielle Cavevová poskytla reportérovi Experimentu Vojtěchu Kovalovi exkluzivní rozhovor.

Čína chce násilně převychovat milion svých muslimů

Ujgurové po cestě na trh

V Číně je ve speciálních převýchovných táborech zadržován až milion Ujgurů. Tito obyvatelé čínské střední Asie vyznávající islám jsou v nich podle čínských úřadů „podrobováni převýchově a očišťováni od radikálních náboženských názorů“. Problému masových perzekucí Ujgurů se ve své reportáži věnuje britský deník The Times.

Chtěli jsme se podívat na internační tábory v oblasti Sin-ťiang, kterým čínská vláda říká převýchovná centra. Zdálo se nám, že k tomu existuje dostatek volně dostupných dat, která jen zatím nikdo nedal dohromady,“ říká Danielle Cavevová z Australského institutu strategické politiky (ASPI ).

Tento nezávislý think tank analyzuje různé dostupné zdroje a radí australským úřadům v oblasti obrany a strategie. Tentokrát se tým ASPI zaměřil na satelitní snímky a veřejně dostupná data o dění v čínské provincii Sin-ťiang.

Víme, že Čína pečlivě zametá stopy

Začali jsme vytvářet databázi, ve které jsme se zaměřili na čínské vládní tendry. Ty musela vláda vypisovat, aby mohly firmy tyto tábory postavit. Bylo potřeba zajistit stravování nebo bezpečnostní dozor a sledovací techniku kolem těchto táborů,“ vysvětluje Danielle Cavevová.

Ujguři se bojí na veřejnosti cokoliv říci

Sledovali jsme také čínská média a webové stránky čínské vlády kvůli informacím o veřejné bezpečnosti v oblasti Sin-ťiang. Podařilo se nám najít dostatek informací a stránky si uložit do archivu. Tohle se totiž při této práci naučíte: Když se ve svém výzkumu zaměřujete na Čínu, musíte počítat s tím, že spousta dat z webu za čas prostě zmizí.“

V provincii je internováno až 1,5 milionu Ujgurů

Zpracované informace podle Danielle Cavevové mluví jasně: v Sin-ťiangu vzniklo v posledních letech velké množství internačních táborů.

Tisíce čínských Kazachů dávají přednost jurtám před paneláky

Čínská oblast Sin-ťiang

Čínská vláda vyhání Kazachy z jejich pastvin a stěhuje je do měst. V Čínské lidové republice žije zhruba jeden milión příslušníků tohoto etnika, ale jen asi 40 tisíc z nich se stále drží tradičního způsobu života ve volné přírodě - konkrétně v autonomní oblasti Sin-ťiang. K jejich udržovaným zvykům patří i obřízka chlapců a oslav se u této příležitosti účastní lidé ze širokého okolí.

Asi u třiceti center jsme s velkou jistotou potvrdili naše podezření, že to jsou internační tábory, žádná tréninková zařízení. Lidé tam přijíždějí, ale už neodjíždějí pryč. A z dostupných zpráv víme, že tam je spousta Ujgurů i příslušníků dalších menšin,“ uvádí vedoucí týmu ASPI. Podle posledních údajů je podle ní v táborech drženo asi 1,5 milionu Ujgurů.

Proč americká vláda nekoná?

Věznění příslušníků muslimské menšiny Ujgurů je teď velmi probíraným tématem i v souvislosti s obchodní válkou, kterou Čína vede se Spojenými státy.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se dostává pod tlak za to, že proti Číně kvůli situaci v Sin-ťiangu zatím neuvalila sankce, jak jí to umožňuje takzvaný Magnického zákon. Ten umožňuje vládě USA zaměřit se na osoby porušující lidská práva kdekoli na světě, a to zmrazením jejich majetku v USA, zakázat jim přicestovat do země nebo na jejím území obchodovat.

Čtyři američtí kongresmani z řad republikánů i konzervativců už poslali ministru zahraniční Mikeu Pompeovi dopis, ve kterém vládu vyzývají k činnosti.

Jsou obrovské a stále rostou

Na to, že situace v oblasti Sin-ťiang se ani zdaleka nelepší a Čína není ochotná propustit větší množství zajatců z internačních kempů, upozorňuje i nevládní organizace Human Rights Watch. Důkazy jim k tomu poskytuje i práce týmu Danielle Cavevové.

Kateřina Procházková: Lidská práva v čínském pojetí

Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Nedávno jsme si připomněli 70. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv.

Na satelitních snímcích jsme si všimli, že v roce 2016 některé z těchto táborů vůbec neexistovaly nebo byly ještě velmi malé. Na snímcích z roku 2018 už je vidět, že se neuvěřitelně rozrostly. V roce 2016 měl největší tábor 500 tisíc čtverečních metrů, ale za dva roky se zvětšil až o 500 procent své plochy.“

Data svědčí proti Číně

Danielle Cavevová se svým týmem teď chce monitorovat, jestli se čínské internační tábory dál rozšiřují.

Diplomaté a novináři se už do oblasti Sin-ťiang nemohou dostat, a pokud ano, tak je sledují tucty bezpečnostních důstojníků. Zpravodajstvé informace využívající otevřená data a satelitní snímky jsou proto velmi důležitým nástrojem, díky kterému můžete zjistit, co se skutečně v oblasti děje,“ uzavírá Danielle Cavevová.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související