Audioknihy jitří fantazii, říká muž, který má obličej mladého Sovy a hlas Hercula Poirota

2. prosinec 2015

Letos slaví 74. narozeniny, na kontě má řadu úspěšných televizních i divadelních rolí – ale většina diváků si jeho obličej dodnes přesto spojuje téměř výhradně s rolí mladého Karla Sovy z Nemocnice na kraji města. A není divu. Jak Ladislav Frej vzpomíná, Nemocnice byla (nejen) ve své době skutečným fenoménem.

„Seriál měl ve své době nebývalý úspěch. Když se Nemocnice vysílala, byly prázdné ulice – a to nejen u nás, ale třeba i v Budapešti nebo Záhřebu,“ říká známý herec v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Detektivky bez krve a brutality

Je dost možné, že i ti, kteří Nemocnici nikdy nesledovali, si po kliknutí na záznam celého rozhovoru s Ladislavem Frejem uvědomí, že jeho hlas velmi dobře znají. Není divu. Ladislav Frej často namlouvá audioknihy, a to především detektivní.

Svůj hlas už tak propůjčil jak Sherlocku Holmesovi, tak Herculovi Poirotovi. Celých 12 let kromě toho daboval televizní seriál Vraždy v Midsomeru.

„Hercule i Sherlock jsou detektivové ‚k zulíbání‘. Nezabývají se střílením, nepodílejí se na potocích krve. Brutalita u nich nemá místo, jsou sví a vše zvládají, jak říká Hercule Poirot, díky svým ‚šedým buňkám mozkovým‘,“ hodnotí Ladislav Frej.

Obliba audioknih – a to nejen těch detektivních – v posledních letech vzrůstá. Čím to je? Ladislav Frej má jasný názor. „Mluvené slovo daleko víc jitří a podněcuje lidskou fantazii,“ shrnuje.

autor: als
Spustit audio