Atmosféru středozemí přináší do Plzně festival Mediterránea

11. květen 2015

Festival začíná 12. května, Plzeňanům a návštěvníkům města přiblíží kulturu a krásu středomořských zemí. Hlavně Španělska a Francie.

Letošní už 5. ročník festivalu Mediterránea je součástí programu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Nabídne celou řadu akcí pro veřejnost. Chystají se nejrůznější hudební, taneční, filmové i literární produkce, ochutnávka středomořských lahůdek i soutěž ve flamenku. Atmosféru středozemí si lidé budou moci vychutnávat až do 24. května. Představí se jim kultura zemí jako je Francie, Itálie, Chorvatsko či Španělsko. Nedílnou součástí festivalu je také gastronomie.

„Musím pozvat i na degustaci španělských vín a španělské paelly. Bude probíhat v sobotu 16. května v baru Amorvino, kde vaří sám španělský kuchař. A následně druhý den v neděli budou ochutnávky turecké kávy od bosenského kavárníka tady v Plzni na náměstí v Orient Coffee," láká Martina Košanová z pořádajícího Centra španělské kultury a vzdělávání.

Chybět nebude ani výtvarné umění. Pořadatelé festivalu se vždy snaží představit v Plzni mladé začínající umělce. Letos padl los na katalánského autora Jaume Herrero Ortellse z Barcelony. Ten na západě Čech představí hned dvě své výstavy. Jedna se týká vysídlování zemědělských oblastí, druhá multikulturality. Její vernisáž proběhne 20. května ve Studijní a vědecké knihovně.

Krev návštěvníků rozproudí vášnivé flamenco

Vrcholem festivalu bude Flamencopa, což je mezinárodní taneční soutěž ve flamencu. Zúčastní se jí tanečníci ze všech zemí Evropy, z Ameriky a z Ruska. Doprovodný program této akce začíná už 21. května v Měšťanské besedě.

Poslouchejte také: Nejen o festivalu Mediterránea, ale i o vztazích a podobnostech mezi Českem a Středomořím

„Bude to taková fúze flamenca a kathacu, kterou stvořila v letošním roce Jana Drdácká a pražská tanečnice Anežka Hessová a budou společně hledat kořeny Indie a Španělska za doprovodu živé kapely," popsala Martina Košanová.

Dále bude možné vidět tradiční španělský tanec Fandango z počátku 18. století v dílech barokních a klasicistních skladatelů. Samotná soutěž pak začne 23. května v Měšťanské besedě.

„Během celého odpoledne od jedné hodiny se můžete přijít podívat na flamenco v podání jak amatérských, tak profesionálních tanečních skupin i jednotlivců. Uvidíte i španělský folklor. Vyhlášení vítězů, jejich exhibice a galavečer proběhne následně od osmi hodin na nové scéně divadla Josefa Kajetána Tyla," dodala Košanová s tím, že poté bude následovat unikátní představení, ve kterém zatančí sedm žen různých národností pod vedením madridské choreografky Virginie Delgadové.

autoři: kos , sch
Spustit audio