Atleta Pistoriuse čeká další proces. Za vraždu přítelkyně má zůstat ve vězení víc než šest let

Jihoafrický žalobce bude v pátek u soudu požadovat prodloužení trestu pro atleta Oscara Pistoriuse. Podle prokuratury je totiž původní šestiletý trest za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové směšně mírný a měl by být delší. Případ teď po letech řeší jihoafrický Nejvyšší odvolací soud.

Pistorius se proslavil jako hendikepovaný běžec a šestinásobný paralympijský vítěz. S protézami na svých amputovaných nohou se v roce 2012 dostal i na olympijské hry v Londýně. K soudu šel proto, že na Svatého Valentýna před čtyřmi lety zastřelil svou přítelkyni, modelku Reevu Steenkampovou.

„Obžalovaný chtěl zabít člověka. Věděl, že na tom záchodě je lidská bytost a jeho záměr byl zabít. Když střílel přes ty dveře, věděl, že vraždí,“ opakoval žalobce Gerrie Nel během původního procesu a odmítal argument obhajoby, podle kterého si odsouzený Pistorius myslel, že opakovaně střílí na zloděje. Pro světovou sportovní celebritu požadoval patnáctiletý trest.


Nechci žádnou pomstu, nechci ho zranit. Nepřeji mu vězení proto, aby trpěl, přes to jsem se přenesla, protože to mi Reevu nevrátí.June Steenkamp, matka zastřelené Reevy

Soudkyně Thokozile Masipa mu však nevyhověla. „Za spravedlivý a přiměřený pro společnost i pro obžalovaného považuji následující rozsudek: Maximální trest za zabití z nedbalosti ve výši pět let vězení,“ řekla.

Odvolací soud později slovy Erica Leache rozsudek překvalifikoval na vraždu a trest ponechal. „Vyhověli jsme obžalobě. Starý rozsudek je nahrazen následujícím: Obžalovaný je odsouzen z vraždy proto, že měl vražedný úmysl. Uložený trest považujeme za přiměřený,“ řekl Eric Leach.

Později se trest zvýšil na šest let. Žalobce, ale i například aktivisté namítali, že trest je příliš nízký proto, že Pistorius je globální celebritou. Gerrie Nel tak případ dovedl až k Nejvyššímu odvolacímu soudu.

autor: znk
Spustit audio