Aténská burza po pěti týdnech otevřela. Okamžitě se propadla téměř o čtvrtinu

3. srpen 2015

Po více než měsíci dnes otevřela aténská akciová burza. Hlavní index řeckých akcií se hned v úvodních hodinách propadl o téměř 23 procent, což je podle agentury Reuters rekordní pokles. Burzu táhnou dolů hlavně řecké komerční banky. Akcie největšího finančního ústavu, National Bank of Greece, ztrácely 30 procent.

„Bankám pravděpodobně výrazně narostl počet špatných úvěrů a budou potřebovat dodatečný kapitál, podle některých odhadů 15 až 30 miliard eur,“ vysvětluje hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Pro stabilizaci řeckých bank a celé ekonomiky bude potřeba, aby se aténská vláda s mezinárodními věřiteli dohodla na „dolití“ kapitálu do bank.

Právě kvůli jejich ochraně se před pěti týdny burza uzavřela. Aby se odlivu kapitálu ze země teď zabránilo, je obchodování pro řecké investory částečně omezené. Zahraničních se opatření netýká.

Aténská burza nezažila podobný pád poprvé. Analytik X-trade Brokers Jiří Tyleček připomněl třeba rok 2010, kdy řecké problémy vyplavaly na povrch.

„Poté ještě několikrát v průběhu vyjednávání, než vystoupil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a řekl, že udělá cokoli pro záchranu eura, tak řecký trh byl velmi volatilní,“ dodal.

Evropské trhy žádný pokles nezažívají. Podle analytiků se investoři na současný vývoj dopředu připravili. Celému západoevropskému trhu se naopak daří. Frankfurtská burza roste o jedno procento a francouzská zhruba o 0,75 procenta.

V klidu zůstává i evropská měna. „Propad řecké burzy, myslím, nebude mít výraznější vliv na měnový pár euro-dolar nebo potom přeneseně na euro-korunu. Víceméně je to situace, která se očekávala,“ odhadl hlavní analytik J&T Milan Vaníček.

Pokud Řecko odsouhlasí veškeré reformy, které věřitelé požadují, a získá tak další finanční pomoc, dá se podle analytiků čekat, že se aténská burza opět vrátí do zelených čísel.

Stávky lékařů i železničářů

Řecká vláda je v současnosti vázaná dohodami s mezinárodními věřiteli. Nemůže tak například přijímat tolik státních zaměstnanců, kolik by určité části státního sektoru potřebovaly.

Stěžují si na to i železničáři, kteří dnes stávkují. Tvrdí, že kvůli nedostatku lidí nemůžou dráhy fungovat. Protestují i proti tomu, že se vláda chystá železnice prodat a mají se privatizovat.

Na zítra chystá protesty i část lékařů. Ti chtějí upozornit, že stát dluží několik let peníze těm z nich, kteří mají smlouvy s velkou státní pojišťovnou.

Mezitím se rozbíhají nová jednání s mezinárodními věřiteli o podobě třetího záchranného balíku. Aby ho Řecko dostalo, musí premiér Tsipras prosadit dohodnutý program. Bez něj nemůže dojít ani k restrukturalizaci, tedy ozdravení řeckých bank.

Tsipras musí také řešit vnitrostranickou krizi ve vládní Syrize. Spekuluje se, že premiér chystá volby, a to v září nebo v listopadu.

autoři: sib , Zuzana Petráňová , Soňa Dorňáková - Stamu , znk
Spustit audio