Astronomická podívaná: Pohled na polostínové zatmění Měsíce počasí možná nezkazí

Pokud se večer podíváte na oblohu a budete mít štěstí na počasí, uvidíte polostínové zatmění Měsíce. Tentokrát ale bude hůře viditelné, než tomu bylo letos v lednu. Jak bude Měsíc vypadat?

Při polostínovém zatmění Měsíc vypadá, jako kdyby byl částečně zahalený kouřem. Je to kvůli tomu, že projde těsně nad stínem Země. Polostínové zatmění nastává při úplňku a je očima patrné jen v době, kdy se Měsíc nachází velice blízko okraje zemského stínu.

Zatmění bude trvat zhruba od tři čtvrtě na osm večer do jedenácti. Podle astronomů bude ale viditelné jen několik desítek minut kolem půl desáté, kdy se Měsíc nejvíc přiblíží k plnému stínu Země. V době úkazu by Měsíc měl být mírně tmavý z pravého okraje.

Teplé oblečení

Polostínové zatmění Měsíce 10. ledna 2020

A jaké jsou šance na pozorování podle předpovědi počasí? „Po deváté večer by mohlo být oblačno až polojasno a téměř nikde by pršet nemělo,“ předpovídá rosnička Radiožurnálu Marcela Hálová.

Hlavně na východě, v Beskydech nebo na jižní Moravě, by mohla být obloha i bez mraků. Ty budou přibývat od severozápadu až v průběhu noci. Pokud se tedy rozhodnete zatmění Měsíce sledovat venku, nezapomeňte na teplé oblečení. Teploty večer a v noci totiž klesnou na dvanáct až osm stupňů.

autoři: Andrea Kubová , Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související