Arménie prochází největšími změnami za posledních 30 let. Pomáhají tu i Češi

11. červenec 2019

První sbírku vyhlásil po ničivém zemětřesení ještě za komunismu. Dnes se Šimon Pánek – už s Člověkem v tísni – vrací do Arménie znovu. Pomáhá tu založit manufakturu, která pomůže zdejšímu zapadlému regionu.

Arménie v současné době prochází největšími politickými změnami za posledních třicet let. V 80. letech prožili zdejší lidé silné zemětřesení a o dekádu později pád na samé dno ekonomiky. Loni se Arméni dočkali významných změn ve vládě a konečně očekávají lepší zítřky.

Bylo mi 13 let a viděla jsem, jak se domy hroutí. Zemětřesení bylo silné a ukázalo se, že domy byly nekvalitně postavené. V sovětské době se na stavbách hodně kradlo a na cementu se šetřilo.
Suzi Badawiová

„Doufáme, že konečně přijdou reformy a nové zákony a že budou platit pro všechny,“ říká Viktor Vilhelm z vesnice Agarak. Politické změny a vládu premiéra Nikoly Pašinjana prý podpořili všichni místní.

Arménský premiér Nikol Pašinjan s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Ničivé zemětřesení

Některá místa zemětřesení v 80. letech prakticky srovnalo se zemí. Sovětský svaz se tehdy neobvykle obrátil s prosbou o pomoc na ostatní země, a to nejen z řad bratrských států.

„Všichni nám začali pomáhat, ale první byli Gruzínci, kteří přivezli teplé oblčení. Ázerbajdžánci nám poslali jen rakve s nápisy „Blahopřejeme vám“, ale i za ty jsme jim byli vděční,“ vzpomíná Suzi Badawiová na hořkou pomoc z Ázerbajdžánu v době, kdy vypukl krvavý spor o Náhorní Karabach.

Arménie

Jedni z těch, kdo tehdy podali pomocnou ruku, byli i Češi. Šimon Pánek byl totiž v roce 1986 s partou kamarádů v Arménii na prázdninách, a když viděli televizní záběry zničené země, rozhodli se uspořádat sbírku teplého oblečení a lůžkovin.

Nový projekt manufaktury

Zkušenost s pomocí Arméncům v podstatě neplánovaně přispěla ke vzniku humanitární organizace Člověk v tísni. „To zemětřesení určitě byla zkušenost s tím, že lidé chtějí pomáhat, akorát to na tu dálku nemůžou udělat,“ vysvětluje Pánek.

Arménie je jinak úžasná turistická destinace – levná, bezpečná a strašně zajímavá.
Šimon Pánek

Člověk v tísni tak dnes, mimo jiné destinace, působí i v Arménii. V odlehlé provincii Širak se třeba podílí na projektu manufaktury, která má pomoci místním zemědělcům.

Společně s jednou nevládní organizací a krajskou obchodní komorou se tam podařilo vystavět malou továrnu na zpracování vlny, která přímo na místě zaměstná 26 lidí. „Cílem je přitom vytvořit řetězec, který manufakturu propojí s chovateli ovcí,“ popisuje plán předseda Obchodní a průmyslové komory provincie Širak Karen Gomcjan.

Nová továrna na zpracování vlny

Pro vesnici Amasia by měl mít projekt velký sociální význam. Továrna dá podle starostky Džemmy Aruťunjanové práci celkově asi 60 lidem, což je v regionu se 40% nezaměstnaností důležitý faktor.

Spustit audio

Související