Argentinské prezidentské volby vyhrál konzervativec Macri

23. listopad 2015

Vítězem prezidentských voleb v Argentině se stal konzervativní opoziční kandidát Mauricio Macri. Vyplývá to z částečných výsledků po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů, o nichž informovala volební komise. Podle ní získal Macri v nedělním hlasování 51,4 procenta hlasů, jeho levicový protikandidát Daniel Scioli pak 48,6 procenta. Scioli už svou porážku uznal a popřál protivníkovi k vítězství.

Macriho stoupenci začali v neděli večer místního času (po půlnoci v pondělí SEČ) vítězství mohutně slavit v centru Buenos Aires, davy se sešly zejména pod známým obeliskem na třídě Avenida 9 de Julio.

„Dnešek je historickým dnem... Je to začátek nové éry, která nás dovede k příležitostem nutným pro to, abychom mohli růst a rozvíjet se,“ řekl nově zvolený prezident v projevu v sídle svého štábu. Do úřadu bude uveden 10. prosince.

O překvapivém vítězství dlouholetého starosty hlavního města Macriho svědčily už první odhady po uzavření volebních místností.

První kolo voleb těsně vyhrál levicový kandidát Scioli, který má podporu končící prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové, a byl proto považován za favorita.

Podle některých názorů byly volby referendem o tom, zda má země nadále pokračovat v levicově orientované politice.

Ještě před 100 lety byla Argentina považována za jednu z nejbohatších zemí světa, v posledních desetiletích jde ale od jedné ekonomické krize ke druhé. Představitelé Argentiny nejsou ochotni otevřít trh a prosazují štědré sociální programy, upozornila agentura Reuters.

Mauricio Macri sliboval ve volební kampani změnu vlády i hospodářské politiky. O té příliš konkrétně nemluvil, ale čeká se, že brzy po nástupu do funkce zruší některé regulace, které zavedli v posledních 12 letech prezidenti Néstor Kirchner a později jeho žena Cristina.

Macri nejspíš uvolní regulovaný kurz pesa, odstraní překážky v dovozu, ale i vývozu. A protože zdědí napjatý rozpočet, nejspíš sáhne i k omezení sociálních dávek.

Macri také slíbil zlepšit vztahy se zahraničím. Končící prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová měla napjaté vztahy s USA nebo velkou Británií, a naopak navazovala vztahy s Ruskem nebo Íránem.

Macri ale řekl, že chce být otevřený všem zemím. V děkovném projevu řekl, že slib změny dodrží. Prohlásil, že taková změna ale nezačne pomstou ani vyřizováním účtů. Společně chce bojovat proti chudobě a potlačovat narkomafie.

Zásadní bude pro Macriho mimo jiné posilování vztahů i v Jižní Americe, svou první cestu plánuje do sousední Brazílie.

Cristina Fernándezová Kirchnerová už přes svou obrovskou popularitu po dvou volebních obdobích v čele státu svůj post obhajovat nesměla.

autoři: dkk , sib | zdroj: ČTK
Spustit audio