Areál v Kosičkách, kde kvůli ptačí chřipce zlikvidovali přes 170 tisíc slepic, chce obnovit provoz

8. duben 2021 08:48

V Královéhradeckém kraji se objevilo další ohnisko nákazy ptačí chřipkou, zlikvidovat bude potřeba chov devíti tisíc kachen ve Starém Bydžově. Firmy, které nákaza postihla před několika dny, už mají tenhle krok za sebou - momentálně čistí a dezinfikují své haly a přemýšlejí o tom, jak a kdy se jim povede provoz obnovit. Například v Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách mají jasno.

S ředitelem Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách Janem Pozdílkem jsme u haly v Mlékosrbech, kde čeká patnáct tisíc slepic na konec karantény - nesmí se tam bez ochranného obleku a návleků na botách. Do areálu v samotných Kosičkách se nedostanete vůbec - s oblastní se stále pracuje jako s kontaminovanou.

Čtěte také

Postupně ji firma připravuje na obnovení provozu, slepice se vrátí, ale rány na duši zůstanou. Ředitel Jan Pozdílek ani nikdo z dalších zaměstnanců nebral slepice jako věc nebo obchodní položku.
„To je záležitost, kterou budeme mít asi celý život před očima. Během pracovní doby běžného dne, když pracujeme na tom, abychom ten provoz obnovili, tak na nějakou lítost není moc času. Ale když přijdeme domů, tak se slzy do očí hrnou."

Celkem 176 tisíc a 550 slepic k tomu padlo za oběť viru ptačí chřipky, ekonomické ztráty zatím firma ještě nevyčíslila, ale půjdou do miliónů korun.

Zlikvidovat museli i přes milión vajec, která by sice lidi ohrozit nemohla, ale riziko přenosu na další chovy není potřeba jen snížit, ale úplně eliminovat.

V areálu v Kosičkách bylo kvůli ptačí chřipce zlikvidováno přes 170 tisíc slepic

Vedle utírání slz a počítání ztrát je ale už naštěstí i čas dívat se do budoucnosti. Podnik chce provoz obnovit během několika týdnů.

„Začali jsme všechno mýt a plánovat, co tady může třeba za měsíc být. Když budeme hodně rychlí, tak haly vyčistíme, uklidíme, nachystáme a opravíme. Myslíme si, že bychom mohli začátkem května první halu naskladnit. Aby zase slepičky kvokaly a bylo tady veseleji," říká Jan Pozdílek.

Čtěte také

Budoucí nosnice si v Kosičkách vypiplají od nejmenších kuřátek, vysvětluje Renata Richterová z provozu v Mlékosrbech.
„Přivezou nám jednodenní kuřátka, my máme připravenou a vytopenou halu na 32 stupňů. Mají podestláno, aby byly v teple a v suchu, mají připravené krmení a vodu. A postupně vyrůstají."

Než to bude v Kosičkách žít jako před osudnou nákazou, potrvá to od zavezení kuřátek dalších patnáct týdnů.

Zatím to kvoká - jak říkají lidé z firmy - právě jenom tady v Mlékosrbech. Zdejší halu nákaza nezasáhla, od ohniska je pět kilometrů daleko, přesto je zdejších zhruba patnáct tisíc slepic v karanténě. Pak zamíří na dvorky v okolních i vzdálenějších vesnicích - firma je podle původních předpokladu prodá drobným chovatelům.

Kdy to bude, je stejně jako termín obnovení hlavního provozu v Kosičkách, ve hvězdách - v rukou to budou mít například veterináři.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související