Archivní klenot, nebo ocet? Předvídat, jak se bude víno vyvíjet, je hrozně těžké, říká someliér
„Archivací se rozvíjí potenciál vína a každé dosáhne svého vrcholu někdy jindy. Některé víno může být za tři roky, jiné za deset nebo až za dvacet, třeba italská Barola,“ předestírá someliér Jan Pánek. Co je dobrého na směsích neboli cuvée? „Doporučuji vyzkoušet vína od vinařů, kteří se kupáže nebojí, protože tam můžete najít kreativitu daného vinaře. Má tam daleko větší svobodu,“ míní. Čím se liší rakouské a jihomoravské vinařství? A proč nahrazují korek šroubovací uzávěry?
Související
-
Víno potřebuje společnost a čas, správný vinař se neustále učí, vysvětluje šlechtitel Michlovský
Miloš Michlovský patří mezi přední šlechtitele vinné révy. Jaká budou letošní vína? A kolikrát ochutnává šlechtitel víno v procesu, než je hotové? Ptala se Lucie Výborná.
-
Víno chutná všude jinak, letošní ročník může být mimořádný, naznačuje enoložka z oceněného vinařství
Pokud se nevzbouří počasí, bude prý letošní ročník vín velmi povedený. „Dispozice jsou dobré, ještě alemusíme počkat, jak to bude s fyziologickou dozrálostí hroznů.“
-
Aromatizované víno, kremšnity a pevnost Přemysla Otakara. Kam se vydat v okolí Záhřebu?
Z Česka je to autem do Záhřebu přibližně devět hodin. Je proto ideálním místem, kde si udělat pauzu na cestě k Jaderskému moři. Co je zde k vidění a na čem si pochutnat?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.