Apple záměrně zpomaluje starší iPhony. Zákazníkům to zamlčel, ale tvrdí, že jim pomáhá

22. prosinec 2017

Zdá se vám, že váš mobilní telefon je s přibývajícími léty stále pomalejší? Nezdá. V reakci na bouřlivé diskuse na sociálních sítích společnost Apple přiznala, že záměrně zpomaluje starší telefony. Skutečné zpomalování přístrojů, kterého si začali všímat uživatelé, potvrdila analýza webu Geekbench. Americká firma tvrdí, že starší modely zpomaluje kvůli opotřebeným bateriím a ve prospěch uživatele.

Podle společnosti Apple nemusí být starší baterie schopné dodávat telefonu při plném výkonu procesoru požadovaný elektrický proud. „To může způsobit, že se přístroj nečekaně vypne, aby ochránil své elektronické součástky," uvedla společnost. Apple proto provedl úpravy ve svém operačním systému iOS, které při problémech s baterií snižují energetické nároky a mohou způsobit zpomalování procesoru. Toto zpomalování lze odstranit výměnou staré baterie za novou. Tuto informaci však Apple spotřebitelům přinejmenším nesdělil.


Lithium-iontové baterie, které se používají ve většině dnešních telefonů, jsou vyrobené na určitý počet nabíjecích cyklů. Při běžném používání to je zhruba patnáct set až dva tisíce. Pak kapacita začne klesat. Některé iPhony se proto zejména v chladném prostředí začaly vypínat třeba už při čtyřicetiprocentním nabití.

„Apple chtěl, aby si lidé nemysleli, že jim telefon nefunguje, a neodkládali aktualizaci. Takže podtaktovával procesor, který tak podává nižší výkon. Ten by se měl po výměně baterie zase zvýšit. Jenže tuto informaci Apple spotřebitelům podle mého názoru nesdělil záměrně, aby je přiměl ke koupi nového modelu," vysvětluje vedoucí sekce Mobil na zpravodajského portálu iDnes.cz Jan Matura.

„Apple by měli být v tomto směru transparentnější," komentuje podivný postup elektronického giganta Chris Green z poradenské společnosti Bright Bee. „Berete výkon někomu, kdo si za něj zaplatil. Když chcete telefon po čase zpomalit, měli byste vysvětlit proč. Aby lidé chápali, že je to v jejich prospěch."

Aktuálně se problém týká iPhonu 6, 6s, 7 a SE. Apple ale potvrdil, že podobná situace postupně čeká i novější modely.

autor: | zdroj: ČTK
Spustit audio