Aplikace jako náhrada za panáky. Většina lidí na gay seznamkách hledá jen možnost, jak si užít, tvrdí Michal

26. květen 2016
Příběhy Radiožurnálu

Přes 40 tisíc lidí se už zapojilo do projektu Generation What?, ve kterém se ptáme třeba i na vztahy. Za důležité nebo zásadní je v dotazníku označil zhruba každý osmý návštěvník. 24letý Michal dokazuje, že hledat partnera můžeme i prostřednictvím on-line seznamek a aplikací.

Michal je už přes rok ve vztahu, a tak seznamovací aplikace nějakou tu dobu nepoužil. Teď si znovu založil profil a začaly mu přicházet zprávy od dalších uživatelů. „Podle fotky už vidím, o co půjde,“ ukazuje profil jiného uživatele, který má na fotce knírek a uši ve stylu zajíce. „Schopná kočka hledá pandu ze stejného stáda,“ čte Michal status tohoto muže. „Super,“ komentuje to.

V profilu Michal vyplnil jen věk a nepřidal ani fotografii. Přesto mu začala psát spousta lidí. „Lidé se mezi sebou znají. Když tam přijde někdo nový, je to zážitek. Můžou se přetrhnout, aby napsali jako první,“ vysvětluje.

Nechci ztrácet čas s podvodníky a šmelináři

Realita se však od profilu na seznamovací aplikaci liší. „To se mi stává běžně. Můžeš to vidět už zdálky, že člověk tam čeká a není to podle fotky on. V takovou chvíli píšu, že odcházím domů,“ říká Michal nekompromisně.

„Nechci ztrácet čas s podvodníky a šmelináři, kteří mi pošlou fotku někoho jiného a pak tam čeká 50letý pán hledající někoho mladého na užití si nebo do společnosti,“ vysvětluje.

„Také se mi stávalo, že za mnou dotyčný ani nepřišel. Číšník mi donesl panáka s tím, že mi ho někdo posílá, ale nechtěl prozradit, od koho je. Pořád ti lítají ty panáky. A pak vypozoruješ, kdo je posílá. V takovém případě za dotyčným přijdeš a řekneš mu, že zklamal. Měl přijít sám a ne tady posílat alkohol za barmana,“ popisuje.

Čtěte také

Seznamovacím aplikacím snadno propadnete

„Aplikace je jen náhrada za panáky. A to mi na ní vadí. Lidi radši vezmou mobil a ptají se, jestli náhodou nejsi v hospodě. Znamená to, že mi ten člověk za moc nestojí,“ tvrdí.

Podle Michala hledá většina lidí na gay seznamkách možnost, jak si užít. Svého současného partnera však našel právě přes aplikaci. „Napsal mi, jestli nezajdeme ven. Zaujalo mě to a pak z toho vznikl vztah,“ nastiňuje.

„Kdybych byl sám, aplikaci používám, protože jinak není možnost hledat jinde. Když je člověk dlouho sám, často aplikaci propadne a stále chce psát někomu novému,“ dodává.

autor: vok
Spustit audio