Aplikace FaceTime jako odposlech. Apple „štěnici“ odstraní koncem týdne

29. leden 2019 08:53

Americká společnost Apple přiznala škodlivý software v aplikaci FaceTime. Firma zároveň oznámila, že koncem týdne software této aplikace pro videohovory zmodernizuje.

Opravená verze by měla odstranit „štěnici“ v dosavadním programu. Ta umožňuje volajícímu poslouchat zvuk z telefonů, na které volá. Jejich majitelé přitom ani nemusí videohovor přijmout, protože škodlivý software si sám zapne mikrofon.

Odposlouchávání se samo ukončí, když majitel nechá svůj telefon příliš dlouho zvonit. Pokud se ale volaný rozhodne nepřijmout videohovor pomocí tlačítka, začne se do zařízení volajícího přenášet i obrazový záznam.

Aplikaci FaceTime vypněte

Škodlivý kód je uložen v části programu obsluhující skupinové videohovory. Apple s touto funkcí přišel loni v létě, veřejnosti ji firma nabídla na podzim. 

Problém se týká operačního systému iOS verze 12.1 a vyšší. Uživatelé na sociálních sítích doporučují vypnout celou aplikaci FaceTime.

Odhalení softwarové chyby se shoduje s datem Národního dne soukromí ve Spojených státech. Ten vyhlásil šéf Applu Tim Cook s cílem přijmout komplexní legislativní reformu v oblasti ochrany dat uživatelů.

Spustit audio

Související