ANO chce 'technická zpřesnění' koaliční smlouvy, obsah měnit nemíní

19. červen 2016

Hnutí ANO požaduje zpřesnění koaliční smlouvy. Shodlo se na tom předsednictvo. Program vlády ale měnit nechce. O případných úpravách smlouvy bude jednat s koaličními partnery ve středu. O potřebě revize koaliční smlouvy mluví ANO kvůli plánované reorganizaci policie. Hnutí vadí, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) změny odsouhlasil i přes výhrady partnerů.

„V tuto chvíli existuje konkrétní seznam technických požadavků na zpřesnění koaliční smlouvy, nikoli obsahových požadavků,“ řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Jedním z bodů je podle něj třeba dohadovací řízení, tedy schůzky vedení vládních stran, které mají řešit podstatné spory v kabinetu.

„Aby bylo naprosto jasné, co se stane, když není ukončeno dohadovací řízení, a přesto je ten problém jednou z koaličních stran dořešen,“ dodal Faltýnek.

Narážel tím na spor ohledně reorganizace policie. K ní mělo hnutí ANO výhrady, ministr vnitra Milan Chovanec, který to má v kompetenci, ji však přesto odsouhlasil.

Čtěte také

Sociální demokraté už vzkázali, že si změny v koaliční smlouvě dokáží představit, ovšem nebudou-li zásadní.

„Pokud ta zpřesnění budou v nějaké technické rovině, tak my jsme samozřejmě připraveni o tom debatovat, ale musí kolegové z hnutí ANO precizně říct, co si přejí změnit,“ podotkl místopředseda strany Jan Hamáček. Podobně se vyjádřil v České televizi i šéf strany, premiér Bohuslav Sobotka.

ANO původně mluvilo i o možném odchodu z vlády, takto vyhrocený postoj však později zmírnilo.

„Já mám pocit, že hnutí ANO došlo k názoru, že s vydíráním se daleko nedostane. A samozřejmě pokud dojde na racionální a věcnou diskusi, tak my jsme na to připraveni a doufám, že to nejhorší již máme za sebou,“ řekl Hamáček Českému rozhlasu.

O další spolupráci by měly vládní strany jednat ve středu.

autoři: ČRo , lej
Spustit audio