Anna Šabatová o podmínkách v Bělé-Jezové: Nesmí docházet k nedůstojnému a ponižujícímu zacházení

Děti běženců v uprchlickém zařízení v Bělé-Jezové žijí hůře než čeští vězni. Uvedla to ve své zprávě veřejná ochránkyně práv Anny Šabatová. Zařízení navštívila už dvakrát a stále si za svým tvrzením stojí. Jak se české úřady chovají k uprchlíkům a jejich rodinám? Na to odpovídala v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

„Zřízení jsem navštívila jednak 31. srpna, velmi rychle jsme zpracovali zprávu, která vypovídala o alarmujících podmínkách,“ vysvětluje s tím, že oslovili všechny relevantní instituce, ale až na jedno zdravotnické zařízení nebyla žádná reakce.

Do zařízení pak odjela opět 3. října – v některých věcech se sice situace zlepšila, ale zase se objevily jiné problematické věci a bylo potřeba upozornit veřejnost. Tentokrát ale podle ní odpovědné složky jednali rychle, zítra má například schůzku s ministrem vnitra Milanem Chovancem.

„Nechci se vrtat v minulých chybách, chci dosáhnout, aby se situace zlepšila a aby tam lidé žili v důstojných podmínkách,“ nastiňuje s tím, že lidská svoboda je jeden z nejvyšších statků a nároky jsou takové, že nesmí docházet ke špatnému, nedůstojnému a ponižujícímu zacházení, a také musí být alespoň základní standardní vybavení.

Připomíná také, že v zařízení mluvila nejenom s běženci, ale také s personálem, se zdravotníky a se sociálními pracovníky. „Vedoucí složky na ministerstvu vnitra zaspaly, v srpnu tam bylo na 700 lidí asi 4 nebo 5 sociálních pracovníků,“ podotýká s tím, bylo nedostatečné zajištění ani materiálních potřeb pro některé ubytované v některých segmentech zařízení.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio