Aniž vyrostl jediný nový objekt nebo se někdo přistěhoval, vznikla ze dne na den nová obec

1. červen 2016

Aspoň tedy pro řidiče - více než kilometrový úsek na výjezdu z Hostinného směrem na Trutnov je teď osazen značkami "Chotěvice-Amerika" a jezdí se tam jen padesátkou.

Chotěvice na Trutnovsku jsou obcí, která má něco málo přes tisíc obyvatel, ale vzhledem k poloze v údolí Pilníkovského potoka je to obec, kterou řidiči moc v lásce nemají - povinnou padesátkou musí jet pěkných pár kilometrů. Teď se navíc pár stovek metrů za koncem Chotěvic objevila na silnicích nová cedule - Chotěvice-Amerika.......a padesátka je tam o více než kilometr ještě delší.

Důvod je jednoduchý
A starosta Vladimír Lukeš z Volby pro Chotěvice ho také jednoduše vysvětlil: „Bylo to na popud místních občanů, protože ty rovinky svádí k rychlé jízdě a bylo to skutečně velice nebezpečné, třeba pro maminky s kočárky, nebo když někdo vyjížděl od domu. Ten úsek je sice rovný, ale z obou stran jsou zatáčky do kterých není vidět. Když se vám vyřítí vozidlo v poměrně velké rychlosti, tak je pak problém vyjet, nebo jít s kočárkem po krajnici. Takže na základě žádostí občanů jsme tu osadu, nebo obec, označili a tím pádem snížili rychlost na 50 kilometrů v hodině."

Čtěte také

Samotné umístění značek trvalo pár desítek minut, administrativa ale zabrala přes dva roky a bylo třeba komunikovat s osmi institucemi. A jednoduché to podle starosty Lukeše nebylo: „Tam je to ještě složitější, že se tam potkávají dva katastry. Takže jen taková perlička. Když jedete od Hostinného, tak na pravé straně je ukončení obce a to vyřizovalo Vrchlabí. A když jedete od Trutnova směrem do Hostinného, tak na pravé straně je opět označení obce Chotěvice - Amerika, a to vyřizoval Trutnov."

Auto, tachometr (ilustrační foto)

Označení je na úseku pár dní a Policie České republiky už stihla nachytat pár hříšníků, kteří si značek buď nevšimli nebo je nerespektovali. A kontroly budou pokračovat.

Zastupitelka Jitka Křížová z hnutí Společné Chotěvice značení na vědomí vzala, ale možná s trošku rozporuplnými pocity: „Jako šofér to nevítám. Ale chodím tam často pěšky a chodíme do Hostinného pěšky, tak to samozřejmě vítám."

A Josef Kříž, který v inkriminované oblasti ještě nedávno bydlel, má také jedno "ale": „Spíš vidím jako nedostatek, že v České republice je málo dálnic, málo rychlostních silnic a je to v podstatě průjezd jednou velkou vesnicí. Pak ty řidiče, kteří jedou 300 a víc kilometrů denně, to láká k tomu, že jsou nezvózní a nedodržují předepsanou rychlost."

Chotěvice se navíc budou rozrůstat i na druhou stranu - směrem na Trutnov
Administrativně už je to hotovo, je jen potřeba počkat, až se muž, který má značky osadit, zotaví z chřipky.

I tam se hranice obce na silnici posune a i tam to starosta vnímá jako pozitivní krok vzhledem k bezpečnosti chodců. Jitka Křížová zase jen krčí rameny: „Já si myslím, že na ten Trutnov už je to dostačující tak jak to je. Tam je jen kousek, který není přikrytý obcí. Pak už je tam benzinka a tam je všude padesátka. Já si myslím, že to už nic nevytrhne. To je jen pár desítek metrů."

autor: lcz
Spustit audio