Angličanka pomáhá vracet českým památkám jejich někdejší krásu. Teď ji za to ocenila i britská premiérka

Každý den vyhlašuje britská premiérka držitele ocenění Paprsky světla, které dostávají výjimečné osobnosti za své dobrovolné aktivity. Nedávno se jednou z oceněných stala i Barbara Peacocková, která už řadu let bojuje za záchranu a zkrášlení zchátralých historických budov v České republice.

Paní Barbara založila organizaci Přátelé českého dědictví, která na obnovu památek shání peníze i britské dobrovolníky.

Navštívil jsem ji doma, ve starobylém domku ve vesnici nedaleko jihoanglického Winchesteru. Historička architektury mi ukazuje působivý seznam projektů, u kterých Friends of Czech Heritage – Přátelé českého dědictví – přiložili ruku k dílu.

Začalo to botičkou

Všechno přitom začalo nenápadně, asi dva roky po pádu komunismu. „Jezdila jsem po Československu autem s pomocí úžasné mapy, kde byly červeně vyznačené historické památky přístupné veřejnosti,“ vypráví paní Barbara.

Barbara Peacocková

„Zásadní pro mě bylo setkání s mladou českou dívkou Renatou. V Jindřichově Hradci jsem dostala ‚botičku‘ za špatné parkování a ona dokázala za půl hodiny obměkčit velmi přísně vypadajícího policistu,“ vzpomíná Barbara Peacocková.

V ten okamžik pochopila, že se v naší zemi bez někoho takového prostě neobejde, pokud chce pořádat zájezdy po neznámých a zpustlých českých a moravských památkách a zvýšit o nich povědomí s cílem pomoct s jejich záchranou.

Klenotem jsou Uherčice

Barbara je dnes nejvíc pyšná na to, co Přátelé českého dědictví dokázali se zdevastovaným zámkem v Uherčicích na Znojemsku, na který prý narazila úplnou náhodou.

„Renesanční štíty tamního zámku vypadaly v záři zapadajícího slunce prostě nádherně. Ale nebylo se tam jak dostat. Vrata byla zavřená a štěkali na mě hlídací psi. Musela jsem vylézt na střechu auta, abych mohla alespoň přes zeď udělat pár fotek,” vzpomíná Barbara.

Na opravu nádherného banketního sálu v Uherčicích sehnali Přátelé českého dědictví, kterým dělá patronku architektka Eva Jiřičná, 30 tisíc liber. I mnohem menší sumy ale na dalších místech v Česku pomohly nastartovat projekty, ze kterých má prospěch místní komunita.

Čtěte také

Potřeba je pomoc i povzbuzení

Tahle stránka nezištného zachraňování historických budov, paní Barbaře taky dělá radost.

„Jsou to projekty, které děláme spolu s místními lidmi a současně právě pro ně. Pomáháme třeba v Praze v budově, kde sídlí dvojjazyčná školka. Tamní fresky z 18. století byly v žalostném stavu, a tak je teď pomáháme restaurovat,“ přibližuje současný projekt.


Člověk cítí, že lidé v Česku našli nové sebevědomí a hrdost.

„Nezajímají nás pouze šlechtická sídla, ale prakticky cokoli, co krášlí hlavně český venkov. I malá podpora naší organizace může často místní komunitu povzbudit v jejím snažení,“ věří Barbara Peacocková, která se zamilovala do malebné české krajiny, kam se neustále vrací.

Coby cizinec a současně velký znalec České republiky Čechům vzkazuje: „Buďte pyšní na to, co jste dokázali za posledních 25 let!“

Česko vstává z prachu

„Myslím, že se vaše země fantasticky proměnila. Za mých prvních cest to bývala smutná a jakoby zlomená končina. Zlepšily se komunikace a změnila se i samotná krajina,“ myslí si paní Barbara.

Zámek Uherčice

„Obdivuju, jak se kousek po kousku zachraňují historické stavby, které byly v tak špatném stavu, že by je tady v Anglii jednoduše strhli. Člověk cítí, že lidé v Česku našli nové sebevědomí a hrdost.“

Barbara Peacocková doufá, že jí ocenění Paprsky světla z rukou britské ministerské předsedkyně třeba otevře další dveře a pomůže snáze hledat sponzory pro další ambiciózní projekty Přátel českého dědictví.

Čtěte také

Už na květen připravuje Barbara další zájezd po málo známých českých památkách pro zájemce z celého světa, včetně Spojených států nebo Austrálie.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio