Andrej Babiš v centrále CIA? To se obvykle nestává, říká Madeleine Albrightová

Bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová často vzpomíná na intenzivní česko-americké diplomatické vztahy v dobách prezidentů Billa Clintona a Václava Havla. Jsou dnes vztahy jiné? A jak vnímá setkání Andreje Babiše a Donalda Trumpa v Bílém domě?

„Lidé jsou šťastní, že se prezident Trump viděl s premiérem. Nejvyšší představitelé se neviděli už osm let, nevím, co to znamená, ale my jsme se vídali mnohokrát. Všichni jsme byli nakonec docela dobří kamarádi,“ vzpomíná.

Madeleine Albrightová: Mladá generace musí myslet na svou úlohu v demokracii

Madeleine Albrightová

Fašismus - varování. Přesně tak se jmenuje nová kniha bývalé ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightové, která se objeví i na pultech českých knihkupectví. Z názvu lze odvodit, že tématem je ohrožení svobody a demokracie v současném světě.

Ohledně setkání Trumpa s Babišem připouští, že oba politici spolu jednali docela dlouho a doufá, že si oba představitelé rozuměli. „Takové vztahy jsou důležité,“ dodává s tím, že zajímavá je i návštěva Andreje Babiše v centrále americké CIA v Lagnley, což podle ní není normální a obvykle se to nestává.  

Důležité také je, že oba politici mluvili o kauze Huawei nebo o dodávkách plynu, protože Amerika se nedívá dobře na to, co se děje s plynovodem Nord Streamem. Taková témata jsou podle Albrightové důležitá pro obě země.

Lidé si zde neváží toho, co dělal Václav Havel.
Madeleine Albrightová

Poslední kniha Madeleine Albrightové, která vyšla i v Česku, se jmenuje Fašismus – Varování. A jak sama říká, knihu by napsala, i kdyby byla americkou prezidentkou Hillary Clintonová.

„Vidíme stále více rozdělenou společnost, a proto jsem se rozhodla, že by bylo důležité se podívat na historii fašismu, a také se podívat, co se momentálně děje v určitých zemích,“ vysvětluje s tím, že jí znepokojuje situace například v Maďarsku, Turecku, Venezuele…

Dává Donald Trump přednost evropským populistům než představitelům tradičních stran? A dokázalo by NATO existovat bez Spojených států?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio