Andělské bytosti se do prezidentské volby nehodí. A ani nehrnou

23. prosinec 2022

„Volební kampaně moc nesvědčí tomu, aby se v lidech projevovaly jejich lepší stránky, ale spíš ty horší. Na sociálních sítích se tak znovu a znovu opakuje kydání hnoje,“ rozebírá ústavní právník Jan Kysela v dalším dílu podcastu Čekání na prezidenta.

Čekání na prezidenta
s ústavním právníkem Janem Kyselou
s filozofkou Terezou Matějčkovou
s komentátorem Českého rozhlasu Petrem Nováčkem
a s moderátorem Janem Pokorným

Kysela se zamýšlí nad tím, proč při působení na sociálních sítích nedokážeme přijmout fakt, že si každý volí svého kandidáta. „Mám nutkavou potřebu vašeho kandidáta poplivat a spolu s tím kandidátem poplivat i vás, protože jste tak hloupí, že jste schopni ho volit,“ uvádí příklad takového uvažování.

„Přitom by to mohlo být na bázi ‚volte si, koho chcete, při vědomí, že vám nabízím upozornění na nějaký jeho stín‘,“ pokračuje.

Čtěte také

S tímto podle Kysely souvisí především to, že jsme prezidentským kandidátům schopni vyčíst naprosto cokoliv. „Nemyslím, že bychom je neměli kritizovat, ale i ve svých životech najdeme mnoho momentů, které by nám někdo mohl vyčíst, ale přesto se považujeme za slušné lidi.“

„Jakým právem tedy my pisatelé na sociálních sítích od kandidátů očekáváme, že zrovna oni budou andělské bytosti, přestože andělské bytosti se do politiky nehodí a nehrnou, mimo jiné právě proto, jak odporně s nimi nakládáme,“ ptá se ústavní právník.

Na kandidáty jsme opravdu tvrdí. A já často přemýšlím nad tím, jaký mám vlastně nárok na jejich hodnocení.
Tereza Matějčková

Filozofka Tereza Matějčková myšlenku Jana Kysely ještě rozvíjí. „Na kandidáty jsme opravdu tvrdí. A já často přemýšlím nad tím, jaký mám vlastně nárok na jejich hodnocení.“

Nelze podle ní nehodnotit, ale klíčem by mělo být „vážit slova“. „Těmi tvrdými soudy totiž poškozujeme i sami sebe.“

Čtěte také

„O Danuši Nerudové nyní například zaznívá, jak je prázdná, že je to marketingová figurka a tak dále. Ale když si vezmeme, kdo je Danuše Nerudová. Je to profesorka, rektorka, patří do naší elity, je to mimořádně úspěšná žena, má rodinu, má všechny atributy, které na člověku standardně obdivujeme,“ nastiňuje Matějčková.

„A jestliže popliveme ji, tak popliveme i sami sebe, protože my nejsme lepší nebo horší než ona. Poukazováním na chyby druhých zkrátka ponižujeme i sami sebe. Zároveň ale nelze nehodnotit,“ připomíná filozofka.

Poslechněte si celý podcast Čekání na prezidenta. Probereme, jaká úskalí má, když se prezidentských kandidátů ptají děti, a připomeneme nedávné výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta Václava Havla.

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu v neděli 25. prosince po 18. hodině.

Spustit audio

Související