Analytika a rozhodování je kreativní lidská činnost. Češi se ve světě dat neztratí, říká odborník

9. srpen 2019

David Slánský je člen globálního vedení týmu zaměřeného na datovou analytiku. Jak se orientovat v ohromném množství dat? K čemu nám mohou sloužit? A jak analytici nakládají s etikou?

Data jsou všechny informace, které interpretují skutečnost. Je jich tolik, že se v nich utápíme. „Devadesát procent dat, která používáme, vzniklo v posledních dvou letech. V rozhlase lidstvo za minutu vygeneruje tolik multimediálního obsahu, že ho člověk není schopen za život pojmout,“ uvádí Slánský příklad.

Čtěte také

Klíčové proto je data zkrotit: potřebujeme vědět, kde je máme, jakou mají hodnotu a k čemu je použít. „Pokud se naučíme data filtrovat, mohou nám pomoci v rozhodování, případně zjednodušit život,“ vysvětluje analytik.

Datový odborník je podle Slánského trochu superman, protože kombinuje více schopností najednou: technickou práci s daty, s výpočetní technikou, schopnost programovat – ale hlavně schopnost lidské interakce. „Schopnost vysvětlit, co v datech je a přesvědčit uživatele, k čemu slouží. Správná interpretace a důvěra jsou klíčové."

Nejlépe placená pozice na trhu

Datoví analytici jsou velmi dobře placeni. „Tyto pozice jsou jedny z nejlépe placených pozic na trhu, v ČR je to dokonce nejlépe placená nemanažerská pozice.“ Také proto, že odborníků je málo. Na pražské VŠE se bude otevírat nový studijní obor Data a analytika pro byznys. „Partnery jsou komerční subjekty i univerzita v Berkeley, jedna z nejlepších na světě. Studenti mohou očekávat hlavně praxi, výzkum a zkušenosti ze zahraničí.“

Sám Slánský využívá data v oboru human resources. „V poslední době nás nejvíce baví aplikace v pomoci zaměstnancům. S prací, s udržením se ve firmě, se zlepšením výkonu – a pomáhá naopak i zaměstnavatelům s pochopením toho, co zaměstnanci potřebují, jak je podporovat a rozvíjet.“

Důvěra je klíčová

Protože lidí je nedostatek a firmy o ně bojují, právě tento typ využití dat jim může pomoci si udržet zaměstnance. Důležitá je etika využití dat a způsob, jakým firma s daty pracuje. „Jako zaměstnanec bych byl v pohodě s tím, že o mně firma téměř nic neví. Ví o mně někdo, kdo data zpracovává externě, ale nezná mou identitu.“

Etika je daná legislativou. Pravidla chování nastavuje GDPR. „Většina datových analytiků drží vysoký morální kodex a nastavuje způsob, jak pracovat s daty. Pokud nebudeme schopni zajistit, že data nebudou zneužitá, nejsme schopni je reálně využít,“ uzavírá Slánský.

autoři: Vladimír Kroc ,
Spustit audio

Související