Američtí kuchaři rozhodli. Co budeme jíst v následujícím roce?

1. březen 2014
Glosa Pavla Maurera

Amerika na talíři? To nejsou jen hamburgery a přeslazené limonády, ale i pestrá škála světových kuchyní. A právě američtí kuchaři se vyjádřili ke světovým gastronomickým trendům. Co nás tedy v restauracích čeká?

Před nedávnem se ve Spojených státech vyjádřilo 1300 renomovaných šéfkuchařů k tomu, jaká jídla, jaké kuchyně, nápoje a kulinární témata budou podle jejich názoru v letošním roce ovlivňovat restaurace.

Možná se někdo z vás lehce pousměje. Co nám budou o gastronomii vyprávět zrovna Američané, kteří jsou proslulí největší spotřebou hamburgerů, sladkých limonád a junk food, tedy nezdravého jídla?

Čtěte také

Musím však oponovat. Americký kontinent nabízí největší a nejpestřejší škálu všech světových kuchyní, co si jen dokážete představit. Pojďme se tedy seznámit s některými významnými trendy, které předpověděli kulinární odborníci všech národností a barev.

Očekává se, že menu kvalitních restaurací zásadně ovlivní lokalita, tedy lokálně získávané maso, ryby a plody moře. Je také žádoucí, aby ovoce a zelenina byly produkovány opět v lokalitách co nejblíže restauracím. Dokonce se hovoří o vlastních zahrádkách s bylinkami.

Jako třetí nejvýznamnější bod mezi top 20 trendy je uveden trvale udržitelný vztah k životnímu prostředí. Tedy v mém soukromém překladu: kuchaři jsou osvícení! Dále je ve výčtu zdůrazněno zdravé jídlo pro děti a vaření bez proklínaného dochucovadla zvaného glutamát sodný.

Nebudu vyjmenovávat všechny trendy budoucí gastronomie, ale určitě musím připomenout třeba hledání zapomenutých prastarých odrůd obilí nebo bezodpadové zpracování masa „od rypáčku až po ocásek“, jinými slovy využívání celých zvířat.

Čtěte také

Posledním bodem v této expertní kulinářské předpovědi, kudy by se měla ubírat snaha nejprogresivnějších restaurací světa, je zásada číslo 20 – poloviční porce na talíři a nižší ceny. To je nejen pro Američany, ale i pro Čechy, rajská hudba budoucnosti. Kéž by tomu tak bylo!

Všichni totiž chceme jíst dobře, aby nám chutnalo, abychom nebyli obézní, ale naopak štíhlí, zdraví a krásní. A abychom za to zaplatili co nejméně. Komu z vás by se to nelíbilo?

autor: Pavel Maurer
Spustit audio