Americký konvoj nabral zpoždění, z Vyškova míří na slovenskou hranici

10. září 2015

Předvoj konvoje amerických vojáků pokračuje v cestě Českem. Ze své základny v Německu míří 60 vojáků na alianční cvičení do Maďarska. Přenocovali ve vyškovských kasárnách a krátce před 11. hodinou kolona 21 aut vyjela a teď směřuje po dálnici D2 na hraniční přechod Lanžhot a dál na Slovensko a do Maďarska.

Z Vyškova konvoj vyrazil s asi pětihodinovým zpožděním - původně měl vyjet už v šest hodin ráno. Vojáci ale do kasáren dorazili až v půl druhé v noci a museli si odpočinout.

„Ten konvoj měl částečně už zdržení z Německa, které se promítlo i v odjezdu z Prahy. Nebyla tam žádná zvláštní událost, která by to zapříčinila, pouze se přesouvali o něco pomaleji,“ vysvětluje mluvčí generálního štábu armády Jan Šulc.

Kasárny poskytly Američanům základní zázemí. „Zajišťujeme parkování vozidel, dotankování a samozřejmě ubytování a stravování,“ potvrdila mluvčí vojenského areálu ve Vyškově Monika Nováková.

Zhruba 60členná jednotka má připravit zázemí pro hlavní část takzvané Dunajské jízdy, která Českem po stejné trase projede v neděli a pondělí. V tomto konvoji bude 550 vojáků a 150 vozidel.

Čtěte také

Harmonogram přejezdu amerického vojenského konvoje
autoři: gaj , tby
Spustit audio