Americký dolar je krytý bohem. Bude to do budoucna stačit?

9. leden 2019

Do 70. let 20. století byly ještě peníze kryté zlatem. Zlatý standart se držel vůči dolaru, což byl základní pilíř na finančním trhu. Na začátku 70. let ale Amerika zrušila svůj zlatý standart. Potřebovala financovat armádu a tisknout peníze ve velkém. Peníze pak začaly pochopitelně ztrácet svou hodnotu.

„Když si prohlédnete dolarovou bankovku, tak tam najdete nápis „Důvěřujeme bohu“. Dá se tedy říct, že americký dolar je dnes krytý bohem,“ usmívá se analytik a investor Michal Krása.

Americký podnikatel Henry Ford řekl: „V podstatě je dobré, že lidé nerozumí našemu bankovnímu a měnovému systému. Protože pokud by mu rozuměli, měli bychom revoluci ještě před zítřejším ránem.“  Je pravda, že se málokdo vyzná v současné finanční situaci. Přesto je podle Michala Krásy důležité orientovat se v této oblasti. V Radioporadně vysvětlil, jak se vyvíjí hodnota peněz v čase.

Od papírových bankovek k virtuálním

Už deset let se objevují alternativy, které se chtějí osvobodit od stávajícího finančního systému a vytvořit systém bez ovládající instituce. Bitcoin, to je název první kryptoměny, která se objevila na finančním trhu. 7. ledna oslavil bitcoin desáté narozeniny.

Bitcoin, kryptoměna

„Je to sice virtuální měna, ale existují papírové peněženky, které fungují podobně, jako ty klasické. Na papíře máte napsaný speciální kód, a díky tomuto kódu jsou v digitální síti uloženy vaše bitcoiny. Pokud kód zadáte, můžete si zkontrolovat všechny transakce, které jste učinili,“ vysvětluje finančník Michal Krása.

Co se dá koupit za bitcoin

Česká republika hraje prim v užívání kryptoměny. Jsme světovou špičkou. Praha je město s největším počtem míst, kde si můžete za bitcoin něco koupit v přepočtu obyvatel na celém světě. To je podle Michala Krásy dobrý signál do budoucna.

Nechcete se bát o úspory? Zkuste investovat do drahých kovů

Zlato, ČNB

Jednou z variant, jak zhodnotit vaše peníze, je jejich uložení do zlata nebo jiného drahého kovu. Mohou to být třeba i stříbrné investiční mince.

Už dnes je možné investovat například peníze do technologických firem. Ty potom jednotlivcům vyplatí určitou část ze svého zisku. Je to postavené na podobném principu, jako dluhopis. Takovou možnost mají i běžní lidé, kteří chtějí investovat i menší částky.

Před rokem byla velká móda investovat do kryptoměn. Ale běžní laici neměli podle Michala Krásy dostatek trpělivosti, neunesli výkyvy na finančním trhu a prodělali. „Pokud je o cokoliv zájem, lidé to kupují, a cena jde nahoru. Když se trh přesytí, začne cena padat dolů. Lidé, kteří investovali a nakoupili bitcoiny, se lekli, a snažili se této měny zbavit. Bohužel prodali levněji, než nakoupili. Je to jen o trpělivosti, úplně stejně jako třeba při koupi investičního zlata a podobně,“ vysvětluje analytik.

Spustit audio

Související